Kolombiya'da "Mobilya İmalatı ve Ahşap İşleme Fuarı" tamamlandı Kolombiya'da "Mobilya İmalatı ve Ahşap İşleme Fuarı" tamamlandı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Manisa’da mildiyö hastalığı ve dolu yağışı nedeniyle üzüm bağları zarar gören üreticileri ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Bağları yüzde 80 oranında hasar gören çiftçi, “Çiftçinin işi Allah’a kaldı. Çiftçi borçları için elinde ne varsa verecek, borçlarını kapatacak. Bugüne kadar getirmiş olduğu birikimini sıfırlayıp yeniden başlayacak, ona da ömür yetmez” dedi.

Mildiyö hastalığından dolayı zarar gören üzüm bağlarını bir de dolu yağışının vurmasıyla, üzüm bağlarında yüzde 80 oranında hasar meydana geldi. Öte yandan, üzümün yanı sıra kavun, domates ve biber gibi ürünler de dolu yağışından etkilendi.

“Satmaya değil, yemeye bile üzüm yok"

Başevirgen’in dinlediği üzüm üreticisi dolu hasarının bağlarda 3 yıllık bir hasar oluşturduğunu belirterek, “Saruhanlı, Şehzadeler sınırındaki bütün bölgeler bu halde. Satmaya değil, yemeye bile üzüm yok. Üzüm gitti, yaprağı da gitti. Seneye üzüm yapacak dallarda artık kapkara. Mildiyö de nasıl az doğuş olursa aynı şekilde doğuş yine düşük olacak” dedi.

Çiftçinin her yıl bir umutla beklediğini ancak hep hüsranla karşılaştığını vurgulayan Başevirgen ise “Çiftçinin gözü gibi baktığı ürünlerine bir dolu vurdu ve hiçbir şey kalmadı. 28 dönümlük tarladan normal şartlarda 16-17 ton üzüm beklenirken, yüzde 10’u anca alınabilecek. Girdi maliyetleri aynı, ilaç atılacak, gübre atılacak, işçilik yapılacak ama karşılığında hiçbir şey alamayacaklar” ifadelerini kullandı. 

Editör: Esin Özdemir