İzmir'in Menemen ilçesinde, CHP'li Belediye Meclis üyeleri, Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan hakkında görevi kötüye kullanma, kamu kurumlarını zarara uğratma, resmi belgede sahtecilik, imar kirliliğine neden olma ve halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye atma gibi ciddi suçlamalarla Menemen Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

CHP’li Çakırözer’den tutuklu gazeteciler için özgürlük çağrısı
CHP’li Çakırözer’den tutuklu gazeteciler için özgürlük çağrısı
İçeriği Görüntüle

CHP’li meclis üyeleri tarafından hazırlanan 20 sayfalık suç duyurusu dilekçesinde, hem Türk Ceza Kanunu hem de imar ve yapı denetimiyle ilgili yasalara aykırı işlemler yapıldığı öne sürüldü.

Usulsüz İmar Ruhsatları ve Sahte Belgeler İddiası

Dilekçede, Menemen Belediyesi tarafından resmi 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarına aykırı şekilde inşaat ruhsatları düzenlendiği belirtiliyor. Ruhsatlara esas teşkil eden imar durumu belgelerinin gerçeğe aykırı biçimde ve yetkisiz kişilerce hazırlandığı, bazı belgelerin lise mezunu bir personel tarafından imzalanarak onaylandığı da iddialar arasında yer aldı.

Ayrıca, söz konusu personelin tüm proje onaylarını (mimari, statik, elektrik, mekanik, jeolojik, harita, vs.) tek başına yaptığı, 30-40 bağımsız birim içeren bazı projelere yapı denetim raporu olmadan ruhsat verildiği belirtildi.

Tarım Arazilerine Kaçak Depolar ve Büyükova Havzası İhlali

Dilekçede, tarım arazisi niteliğindeki Büyükova Koruma Havzası’nda Tarım ve Orman İl Müdürlüğü onayı alınmadan depo yapılmasına izin verildiği iddia edildi. Bu durumun, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’na açıkça aykırı olduğu vurgulandı.

Çöken Kapı Faciası: Ruhsat 2 Gün Önce Verilmiş

Suç duyurusunda dikkat çeken bir başka konu ise, 25 Mayıs tarihinde Menemen’de bir düğün salonunun bahçe giriş kapısının çökmesi sonucu doktor Mehmet Fatih Baltacı ve eşi Güler Baltacı’nın hayatını kaybettiği olay oldu. Kazadan sadece iki gün önce yapı ruhsatı verilen söz konusu düğün salonunun ruhsatlandırma sürecinde usulsüzlük yapıldığı öne sürüldü.

Muhabir: Nur Yıldız