MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, yeni anayasanın Meclis'ten geçse de, halk oyuna sunulması gerektiğini söyledi. MHP'li Yıldız, ilk 4 maddesinin korunacağı 1982 Anayasası'nın dilinin de bozuk olduğunu kaydetti.

TBMM Anayasa Komisyonu üyesi ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, MHP’nin hazırladığı anayasa tasarısında Cumhuriyet'in temel ilkeleriyle çelişen bir madde bulunmadığını ifade etti.

MHP’nin anayasanın ilk 4 maddesiyle vatandaşlığı düzenleyen 66. maddesinde değişikliğe karşı çıkacağını belirten Yıldız, yeni anayasada "özgürlüklerin asıl, kısıtlamaların istisna" olacağını iddia etti. 

Candan kardeşler hakkında iddianame hazırlandı Candan kardeşler hakkında iddianame hazırlandı

Sözcü gazetesine konuşan Yıldız, darbe sonucu hazırlanan 1961 Anayasası’nın Kurucu Meclis, 1982 Anayasası’nın da Danışma Meclisi tarafından hazırlandığını hatırlattı.

"Anayasamızın dili de bozuk"

1982 Anayasası’nda bugüne kadar 19 kez değişiklik yapılmasına rağmen düzeltilemediğini belirten Yıldız, "Anayasamızın dili de bozuk" diyerek şunları söyledi: "Anayasada milletvekili yemin metni var. Bir yemin metni içinde 9 kez ‘ve’ diyoruz. İçinde 9 kez ‘ve’ olan yemin metni olur mu? Okurken bile yemin eden zorlanıyor. Hazırladığımız anayasada yemin metnini de düzeltiyoruz. Anayasanın mevcut dilini sadeleştiriyoruz, daha anlaşılır hale getiriyoruz. Buna ihtiyaç var."

"Son sözü halk söylemeli"

Anayasanın sistematiğinin bozulduğunu ileri süren Yıldız, "Sivil, demokrat anayasa yapılması için halkımıza borcumuz var. Hazırladığımız anayasa 400 milletvekilinin oyu ile Meclis’ten geçse bile yine halk oyuna sunulmalı. Son sözü halkımız söylemeli" dedi.

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar