Amerikan Basketbol Ligi (NBA) ile Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA), Avrupa’da yeni bir basketbol ligi kurmak için düğmeye bastı. Projenin 2028 yılında hayata geçirilmesi hedefleniyor.
İspanyol spor gazetesi Mundo Deportivo’nun haberine göre, NBA Komiseri Adam Silver ile FIBA Genel Sekreteri Andreas Zagkli bu proje için ortak çalışma yürütüyor. Tarafların, yeni organizasyonun 16 takımla başlaması konusunda anlaşmaya vardığı aktarıldı.
Yeni ligde dikkat çekilen en önemli unsurlardan biri, milli maç takvimine saygı gösterilmesi. FIBA’nın düzenlediği milli takım eleme karşılaşmalarının, lig programıyla çakışmaması ise iş birliğinin ön koşulu olarak öne çıkıyor.
Katılım kriterlerinin büyük oranda sportif başarıya bağlı olacağı belirtilirken, bazı özel kulüpler için kalıcı lisans uygulamasının da gündemde olduğu ifade edildi. Mevcut Avrupa Ligi sisteminin bu kriterleri karşılamadığına da haberde yer verildi.
NBA ve FIBA’nın üzerinde çalıştığı bu proje, Avrupa basketbolunun çehresini değiştirme potansiyeli taşıyor.




