Haber Merkezi - Türkiye'nin temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatının, ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,4 artarak 1,03 milyar dolar olduğu bildirildi. 

Türkiye Gıda İhracatçıları'ndan (TGİ) yapılan açıklamaya göre, söz konusu ayda 1,1 milyon ton ihracat yapan sektörün ihracat gelirleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,4 artış kaydetti.

Bununla birlikte, Türkiye’nin toplam tarım ihracatı içindeki payı yüzde 33’e çıktı. 

En fazla ihracat gerçekleştiren iller İstanbul, Gaziantep ve Mersin, en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler Irak, ABD ve Suriye olarak kaydedildi. 

Tat Gıda, "7. Dijital Tarla Günü" etkinliğinde çiftçilerle buluştu Tat Gıda, "7. Dijital Tarla Günü" etkinliğinde çiftçilerle buluştu

"Önemli olan, üretici fiyatlarındaki artışı dengelemek"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu'nun konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

"Tarımsal girdi maliyetleri artmış olsa da parasal sıkılaşma programlarının getirdiği talep daralması nedeniyle küresel gıda fiyatları bir süre daha sakin seyredebilir. Bu noktada önemli olan, üretici fiyatlarındaki artışı dengelemek ve enflasyonla mücadele etmek üzere devletlerin tarımsal üreticilere sağladıkları desteklerin sürmesidir." 

"Tarımsal üretim, kritik konulardan biri"

Öte yandan, Avrupa genelinde süren çiftçi eylemlerinin gerisinde, bu yöndeki taleplerin bulunduğuna dikkat çeken Tiryakioğlu, Orta Doğu'daki çatışmaların petrol ve lojistik süreçleri üzerindeki etkisinin ne kadar süreceğinin bilinmediği bir ortamda kritik konulardan birinin tarımsal üretim olacağını belirtti. 

Tiryakioğlu, değerlendirmelerini şu şekilde sürdürdü: 

"Ülkemizde geçtiğimiz yıl Toprak Mahsulleri Ofisinin alımları 13 milyon tonu geçerken Tarım ve Orman Bakanlığı'nın tarımsal destekleme ödemeleri 63 milyar lirayı aştı. Kamu kaynaklarımız bu süreçte üretimi destekleyici şekilde kullanıldı." 

Editör: Haber Merkezi