CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin yerel seçimlerden birinci çıkması sonrası partilere başlattığı ziyaretleri sürdürüyor. Özel'in ikinci durağı Cumhur İttifakı ortağı MHP'nin lideri Devlet Bahçeli idi. 7 yılın ardından gelen CHP-MHP buluşmasında da önemli gündemler elbette vardı.

Kıvanç El

"Siyasette tansiyonun düşmesi", "siyasi diyaloğun artırılması", "toplumdaki kutuplaşmanın azaltılması" amacıyla yapılan ziyaretlerde Türkiye'nin önemli gündem başlıkları ele alınıyor. Görüşmeden hemen önce Devlet Bahçeli'nin grup toplantısında Osman Kavala konusunda Özgür Özel'i sert bir dille eleştirdiğini hatırlatalım. Belki bu nedenle Özgür Özel, Kavala gündemini hiç açmamış. Ancak yargı kararlarına uyulması konusunda Özgür Özel'in ifadeleri olmuş.

45 dakikalık görüşmede iki lider ikinci olarak yerel seçimleri ele aldı. Bahçeli'nin CHP'nin başarısından dolayı Özel'i tebrik ettiği ifade ediliyor. 

Görüşmede üçüncü önemli başlık ekonomi oldu. Özgür Özel, Bahçeli'den 10 bin liralık emekli maaşının artırılması, temmuz ayında zam yapılmayacağı açıklanan asgari ücretliye zam yapılması konusunda hükümete baskı yapılması gerektiğini dillendirdi. Türkiye'nin ne anayasa ne de başka bir gündeminin olmaması gerektiği CHP tarafından sık sık dillendiriliyor. Öncelikli olarak gerçekten açlık sınırında yaşayanların durumlarının düzeltilmesi olduğunda aslında tüm siyasiler hem fikir…

Görüşmede dördüncü başlık ise eğitim ile ilgili. Geçtiğimiz haftalarda kamuoyuna açıklanan yeni müfredat için sadece 96 saat görüş verme süresi verilirken bu konu muhalefetin de tepkisini çekti. Özgür Özel'in Bahçeli'ye, "hiçbir paydaştan görüş alınmadan kamuoyuna açıklanıp yangından mal kaçırır gibi davranılması doğru değil" görüşünü dillendirdiği de belirtiliyor. 

Görüşmede beşinci başlık ise dış politika. Gazze'de yaşanan katliam, Kıbrıs sorunu, AB süreci Rusya-Ukrayna  savaşı gibi başlıklar kısaca değerlendirilmiş. Aslında bu sayılan başlıkları genel olarak Özgür Özel de grup toplantısında değindi. Biraz daha detay bakarak aktarmaya çalıştık. 

Ancak Özgür Özel'in grup toplantısında Devlet Bahçeli ile görüşmesine dair değinmediği bir başlık daha var. Belki de görüşmenin en önemli başlığı denebilir. O da Sinan Ateş cinayeti. 

Özgür Özel, görüşmeden 24 saat önce Ülkü Ocakları eski genel başkanı Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş ile bir araya gelmişti. O görüşmede Sinan Ateş iddianamesi değerlendirildi. Hatta Ayşe Ateş, siyasilerin adının geçtiği ifadesinin iddianamede yer almadığını söyleyip savcılara sitem etti. Dosyadaki gizlilik kalktıktan sonra bu ifadesini kamuoyuna açıklayacağını da duyurdu. Özgür Özel'den bazı talepleri de vardı. Soruşturmanın daha da genişletilmesi, ailesinin yaşadığı endişelerin giderilmesi gibi. Özgür Özel de Bahçeli'ye Ayşe Ateş'n bu mesajlarını iletti diyebiliriz. Ayşe Ateş'in Özel'e, "Devlet Bahçeli'nin davadaki gelişmelerden, ailemizin neler yaşadığından haberi olduğunu düşünmüyorum" dediği, Özel'in de bu sözleri Bahçeli'ye aktardığı kaydediliyor. 

Özel, yargılamanın gerçekleri kapsayacak şekilde genişletilmesi konusunda Bahçeli'nin de gerekeni yapmasını isterken "Aile adalet inancını kaybetmiş durumda. İddianamede eksikler var" görüşünü dillendirdi.

Görüşmede Özgür Özel'in Sinan Ateş'in çocukları ile ilgili bazı talepleri de Bahçeli'ye ilettiği belirtiliyor. 

Bahçeli'nin Sinan Ateş cinayetine dair söylemini değiştirip değiştirmeyeceğini süreçte göreceğiz.

Son olarak Özgür Özel'in siyasi parti ziyaretleri İYİ Parti, DEM Parti, Saadet, Gelecek, Yeniden Refah, DEVA, TİP, EMEP, DSP olarak sürecek. Bu süreçte görüşmesinin beklenmediği tek parti HÜDAPAR diyebiliriz.