Akın Gürlek, Erzurum Kongresi'nin 107. yılı için mesaj yayımladı
Akın Gürlek, Erzurum Kongresi'nin 107. yılı için mesaj yayımladı
İçeriği Görüntüle

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’u makamında ziyaret etti. Görüşmede CHP Grup Başkanvekili Murat Emir de yer aldı.

Saat 13.30’da başlayan görüşme yaklaşık iki saat sürdü ve 15.30’da sona erdi. TBMM’nin resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Kurtulmuş’un Özel’i kabul ettiği duyuruldu.

Gündemde ara seçim vardı

Görüşmenin ana gündem maddelerinden birinin “ara seçim” olduğu belirtildi. Özgür Özel’in, Meclis’te boş bulunan 8 milletvekilliği için ara seçimin yapılması gerektiğini gündeme getirdiği öğrenildi.

CHP’den siyasi parti turu

Özel, ara seçim önerisi kapsamında daha önce birçok siyasi partiyle görüşmeler gerçekleştirmişti. Bu kapsamda: DEM Parti, TİP, EMEP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi,Zafer Partisi başta olmak üzere toplam 12 partiyle temas kuruldu.

Görüşmelerin ardından bazı parti liderleri, ara seçim önerisine destek verdiklerini açıklamıştı.

Kurtulmuş’tan “Anayasa” vurgusu

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise daha önce yaptığı açıklamada, ara seçimin Anayasa’da belirlenen şartlara bağlı olduğunu vurgulayarak karar yetkisinin TBMM’de olduğunu ifade etmişti.

Can Atalay gündeme geldi

Görüşmede ayrıca, tutuklu Hatay Milletvekili Can Atalay’ın durumunun da gündeme geldiği belirtildi.

Ne olmuştu?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ara seçim yapılması çağrısında bulunmuştu.

Özel, dün yaptığı açıklamada ara seçim ile ilgili şunları kaydetmişti:

"Anayasa'nın bir önceki maddesi cumhurbaşkanı seçilmesine 'seçilir' diye yazıyor. Gücünü Anayasa'dan alıyorsun ve bütün yetkileri kullanıyorsun. Bir sonraki madde '30 ay geçtikten sonra seçimlerden, eksilme varsa ara seçim yapılır.' diyor. Buna 'Ara seçim gündemimizde yok.' diyorsun. Yürütmenin gündeminde ara seçim olmayabilir. Zaten onun işi değil ki. Ara seçim yapmak yasamanın işi. Güya bu Anayasa değişikliği geldiğinde, artık bakanlar ve yürütmenin başı Meclis'in içinden seçilmediğinde, Meclis'e karşı sorumlu olmadığında 'Kuvvetler ayrılığı olacak, Meclis kendi işini yapacak, biz kendi işimizi yapacağız.' demiştik. Ara seçim yapmak Meclis'in işi. 'Gündemimizde ara seçim yok.' demek, yürütmenin yasamaya müdahalesidir. En basit deyimle siyaseten bir hadsizliktir, yetki aşımıdır ve bu da Anayasa'yı çiğnemektir. Sen kim oluyorsun da Meclis'in yetkisinde olan bir iş için 'Gündemimizde yok.' diyorsun. Anayasa açık açık yazmış. Bu da çok net ortadadır."

Özel, "Erdoğan'ın 'Ara seçim yapmayacağız.' dediği 78'inci maddeye 'peki' derse Türkiye, bir üst maddede de '5 yılda bir cumhurbaşkanı seçilir.' diyor. 'Onu da yapmayacağım, devam edeceğim.' mi diyecek? Böyle bir şey mümkün olmadığına göre o ara seçim sandığı bir an önce gelecek, seçimler gerçekleşecek" ifadelerini kullanmıştı.

Özel, bir an önce ara seçim kararının alınması gerektiğini belirterek, şunları söylemişti:

"Ben Sayın Numan Kurtulmuş'u gelecek hafta ziyaret edeceğim. Zaten bütün taleplerimiz çok net bir şekilde aslında Anayasa'ya uyulması noktasında. Kurtulmuş'un bu dönemde kendisini bağlayan bir sorumluluğu var. AİHM ve AYM kararlarının uygulanmasında artık normal vatandaş, milletvekili, seçilmiş Meclis Başkanı sorumluluğunun ötesinde tüm partilerin bir araya geldiği komisyonun başkanı ve metnin sahibi olarak bütün tariflerin ötesinde bir görevi var Sayın Kurtulmuş'un. O konuda biz bu hafta toplam 13 partiyle çalışarak kendisine gideceğiz öncelikle. Artık Meclis Başkanı'nın görevleri içinde partiler arasındaki görüşmeleri, uyumu sağlamak, belli konularda üzerine düşen görevleri yapmak ve daha fazlası bu attığı imzanın gereğini yapma konusunda Numan Bey'in izleyici, hak veren, nazik tutumunun ötesinde sorumluluk alan, gereğini yapan, net tutum sergilemesi gerekiyor."

Kaynak: Haber merkezi