Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Amerika Birleşik Devletleri ile İranİslam Cumhuriyeti arasında barış anlaşmasının sağlandığını duyurdu.

Şerif, yoğun diplomatik temasların ardından tarafların uzlaşmaya vardığını belirterek, ABD ve İran’ın Lübnan dahil olmak üzere tüm cephelerdeki askeri operasyonların derhal ve kalıcı şekilde sona erdirildiğini ilan ettiğini aktardı. Anlaşmanın resmi imza töreninin 19 Haziran Cuma günü İsviçre’de yapılacağını ifade eden Şerif, çatışmanın diplomasi yoluyla çözülmesine katkı sunan tüm taraflara teşekkür etti.

Pakistan Başbakanı, arabuluculuk sürecinde Katar yönetiminin önemli bir rol üstlendiğini vurgularken, Suudi Arabistan ve Türkiye’ye de süreçteki katkılarından dolayı teşekkür etti. Şerif, anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte arabulucuların bu hafta çeşitli toplantılara ev sahipliği yapacağını, teknik görüşmeler ve uygulama sürecine ilişkin temasların imza töreninden önce devam edeceğini kaydetti.

Hakan Fidan-Lavrov görüşmesi Moskova’da yapılacak
Hakan Fidan-Lavrov görüşmesi Moskova’da yapılacak
İçeriği Görüntüle

Pakistan'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Teşekkür

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, ABD ile İran arasındaki barış anlaşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti. Şerif, "Türkiye Cumhuriyeti'nin vizyoner lideri Recep Tayyip Erdoğan'a bu konudaki muazzam katkılarından dolayı özellikle teşekkür ederim." ifadelerine yer verdi.

Trump: İran ile Anlaşma Tamamlandı

ABD Başkanı Donald Trump, sahibi olduğu Truth Social platformu üzerinden yaptığı açıklamada İran ile yürütülen anlaşma sürecinin tamamlandığını duyurdu.

Trump, paylaşımında Hürmüz Boğazı’nın geçiş ücretleri olmaksızın tüm gemilere açılmasına tam yetki verdiğini ve buna paralel olarak ABD’nin uyguladığı deniz ablukasının da kaldırıldığını belirtti.

Dünya genelindeki gemilere seslenen Trump, "Motorlarınızı çalıştırın. Petrol akmaya başlasın" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Tolga Çifci