Resmî Gazete’nin 13 Ekim 2026 tarihli ve 33399 sayılı nüshasında yayımlanan yönetmelikle Elektrikli Skuter Yönetmeliği’nde kapsamlı idari yaptırım değişikliklerine gidildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen yönetmeliğin 22’nci maddesi tamamen yeniden düzenlendi.

Yeni düzenlemeyle birlikte e-skuter işletmecilerine ve kullanıcılarına yönelik idari para cezaları kademeli olarak katlanırken, denetim yetkililerine bilgi ve belge ibraz etmeyen firmalara 50 bin TL ceza kesilmesi ve tekrarlanan ihlallerde faaliyetlerin 6 ay süreyle durdurulması hükme bağlandı.

Skuter 1

Kademeli yaptırımlar: Üçüncü ihlale 170 bin TL ve izin iptali riski

Yönetmelik değişikliğinde en dikkat çekici maddelerden biri, şirketlerin operasyonel yükümlülüklerine getirilen kademeli ceza baremi oldu. Yönetmeliğin 16’ncı maddesinin 11’inci fıkrasına aykırı davranan operatörlere ilk aykırılıkta 8 bin 687 TL, ikinci aykırılıkta 86 bin 900 TL, üçüncü aykırılıkta ise 170 bin TL idari para cezası verilecek.

Söz konusu üçüncü ihlali gerçekleştiren işletmeler yalnızca para cezasıyla kurtulamayacak; yetki belgesi kapsamındaki faaliyetleri 6 ay süreyle geçici olarak durdurulacak.

Cezalar hangi ihlallerde kaç lira oldu?

Yeni tarifeye göre uygulanacak temel yaptırımlar şu şekilde netleşti:

  • 86 Bin 900 TL Ceza: 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 66’ncı maddesinin altıncı fıkrasına dayanan 6’ncı maddenin üçüncü fıkrası ihlallerinde ve operatörlerin uymakla yükümlü olduğu temel işletim kurallarını düzenleyen 10’uncu maddenin birinci fıkrası ile 16’ncı maddenin 14’üncü fıkrası ihlallerinde 86 bin 900 TL idari para cezası uygulanacak.

  • 50 Bin TL Ceza: Denetimle görevli zabıta, kolluk veya bakanlık yetkililerine denetim sürecinde zorunlu tutulan bilgi ve belgeleri sunmayanlara 50 bin TL ceza kesilecek.

    Maltepe'deki bina çökmesi sonrası bakanlıktan açıklama: 5 bina boşaltıldı
    Maltepe'deki bina çökmesi sonrası bakanlıktan açıklama: 5 bina boşaltıldı
    İçeriği Görüntüle
  • 43 Bin 447 TL Ceza: 16’ncı maddenin 12’nci fıkrasındaki yükümlülükleri yerine getirmeyen işletmelere 43 bin 447 TL para cezası verilecek.

  • 8 Bin 687 TL Ceza: Kullanım, güvenlik ve altyapıya ilişkin standart ihlallerin geniş bir bölümünü kapsayan (6’ncı maddenin birinci, ikinci, beşinci, altıncı fıkraları; 15’inci maddenin birinci fıkrası ile 16’ncı maddenin ilgili diğer fıkraları) durumlarda ise 8 bin 687 TL ceza tatbik edilecek.

Her bir skuter ve her bir kusur için ayrı ceza

Yönetmelik, denetimlerde cezaların birleştirilerek tek tutara bağlanmasının da önüne geçti. Yapılan düzenlemeye göre, birden fazla kusurun bir arada işlenmesi durumunda her bir kabahat için ayrı ayrı idari para cezası tutanağı düzenlenecek.

Ayrıca toplu ihlallerde şirketlerin filo büyüklüğü üzerinden sorumluluk üstlenmesi amacıyla; ihlallerin e-skuter üzerinden gerçekleşmesi halinde tespit edilen her bir e-skuter için bağımsız ve ayrı ayrı idari yaptırım uygulanacak.

Tutanaklar artık elektronik ortamda düzenlenebilecek

Denetimlerin hızlandırılması ve kayıt altına alınmasını kolaylaştırmak adına idari yaptırım tutanaklarının elektronik ortamda düzenlenmesine de yasal zemin hazırlandı. Elektronik tutanak süreçlerine dair teknik standartlar ve usuller doğrudan İdare tarafından belirlenecek.

Yayımlandığı 13 Ekim 2026 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren yeni yaptırım rejimini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ile İçişleri Bakanı müştereken yürütecek.

Kaynak: Resmi Gazete