Saadet Partisi, Karabük İl Başkanlığı binasına asılan "NATO'ya Hayır" pankartı nedeniyle verilen 3 bin 705 liralık idari para cezasının iptali için yargı yoluna başvuracağını duyurdu.

Ceza NATO Zirvesi sırasında kesildi

Partiden yapılan açıklamada, Ankara'da düzenlenen 36. NATO Zirvesi sırasında il başkanlıklarına "NATO'ya Hayır" yazılı pankartların asıldığı belirtildi.

Irak'tan Türkiye, Suriye ve Ürdün'e yeni petrol boru hattı hamlesi
Irak'tan Türkiye, Suriye ve Ürdün'e yeni petrol boru hattı hamlesi
İçeriği Görüntüle

Açıklamaya göre, Karabük Valiliği'nin talimatı doğrultusunda pankart nedeniyle Kabahatler Kanunu'na aykırılık iddiasıyla partiye 3 bin 705 lira idari para cezası uygulandı.

"İfade özgürlüğüne aykırı"

Saadet Partisi, valilik ve emniyetin uygulamasının siyasi partilerin faaliyet özgürlüğü ile Anayasa'nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu savundu.

Açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin siyasi parti binalarına asılan pankartlarla ilgili daha önce hak ihlali kararları verdiği ve bu kararların emsal niteliğinde olduğu ifade edildi.

AYM kararları hatırlatıldı

Parti açıklamasında, Anayasa Mahkemesi'nin "siyasi parti binalarına asılan pankartlar nedeniyle ceza verilemeyeceği" yönünde bağlayıcı kararları bulunduğu vurgulandı.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk İşleri Başkanı İbrahim Yıldız'ın, hem pankartın kaldırılmasına ilişkin tebligata hem de kesilen idari para cezasına karşı tüm hukuki yolların kullanılacağını belirttiği aktarıldı.

İptal davası açılacak

Saadet Partisi, 3 bin 705 liralık idari para cezasının iptali için dava açacağını ve sürecin hukuki zeminde takip edileceğini bildirdi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Valilik ve emniyet birimlerinin bu hamlesi, siyasi partilerin faaliyet serbestisini ve ifade özgürlüğünü güvence altına alan yasal düzenlemelerle açıkça çelişiyor. Anayasa’nın 26. maddesinde yer alan 'düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti' kapsamında, siyasi partilerin kendi mülklerine ve il binalarına astıkları siyasi pankartlarla ilgili Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) daha önce verdiği net hak ihlali ve emsal kararları bulunuyor."

Kaynak: Haber merkezi