İzmir açıklarında 160 düzensiz göçmen yakalandı İzmir açıklarında 160 düzensiz göçmen yakalandı

I M G 20240212 W A0005Azat Özkahraman/Muş    
31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri için belediye başkan adayları kıyasıya bir mücadele içindeyken, en küçük yönetim birimi olan muhtarlıklarda da adaylar, seçilebilmek için birbirleriyle yarışıyor. Geçtiğimiz seçim süreçlerine oranla daha fazla karşılaştığımız kadın muhtar adayları ise seçime renk katıyor. 
Bir mahalle veya köyün yönetiminden sorumlu “seçilmiş” kişiyi ifade eden muhtar, seçildikleri bölgenin vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşılamak ve çözmek için görevlendirilen yerel yöneticiler. Resmi verilere göre, 50 bin 516 muhtarın görev yaptığı Türkiye’de 1010’u mahalle ve 124’ü köy olmak üzere bin 134 kadın muhtar bulunuyor. Geçtiğimiz seçim dönemlerine oranla sokaklarda daha fazla görmeye başladığımız kadın muhtar adayı afişleri, seçimlerin oldukça renkli ve kadın adaylar açısından oldukça iddialı geçeceğinin işareti gibi. 
24 Saat Gazetesi için İzmir’in farklı ilçelerinde aday olan iki muhtar adayı ile görüştük. Çiğli Şirintepe Mahallesi Muhtar adayı Leylan Koçak Yıldırım ve Menemen İlçesi 9 Eylül Mahallesi Muhtar adayı Refika Yörük ile plan ve hedeflerini konuştuk. 
Kadınların siyasette ve günlük hayatta daha fazla yer edinmesi gerektiğine inanan Çiğli Şirintepe Mahallesi Muhtar adayı Yıldırım, halkın bir kadın muhtara ihtiyacı olduğunu vurgulayarak kendisine ilişkin şunları söyledi: 
“1977 Erzurum Hınıs doğumluyum, Çiğli’de büyüdüm. Burada 14 yıldır esnaflık yapmaktayım. 20092da mahallemizde lösemili bir kardeşimiz için yardım çağrı yapmıştım ve o zaman 25 bin lira gibi bir yardım toplayıp kendisine ulaştırmıştık. 0 günden beri, senin fazlan benim eksiğim diyerek sosyal proje yürütmekteyim. Bu tarz projeler içinde yer almam ve mahallede sevilen bir esnaf olmam beni bu fikre yönlendirdi diyebilirim. Yıllardır siyaseti takip ederim. Zaten ülkemizde herkes az çok siyasetin içinde, durum böyle olunca kadınların da siyaset meydanında yer alabilmesi için aday oldum. Dediğim gibi hiç muhtarlığı düşünmüyordum, zaten bir muhtardan çok daha fazlasını yapıyorduk. Daha önceki dönemde de bu dönemde de özellikle kadınlardan çok fazla talep ve ısrar olunca kolları sıvadım. İnşallah bu yarışı kazanıp mahallemize daha fazla ses olacağız. Sadece mahallemizde yaşayan insanlara değil, sokaklarımız da yaşayan dilsiz canlarımıza da ses olmak, daha fazla dokunmak için bu yarışa girdim.”  
L E Y L A N“Bu seçim, biz kadınların seçimi olacak”
Aday olduğu mahallede toplamda beş adayla muhtarlık yarışı sürdüren, “Mahallemize bir kadın eli değecek” diyen Yıldırım, vatandaşın karşısında kadın aday görmekten memnun olduğunu belirtip sözlerini şöyle sürdürdü:  
“Yüzyıllardır süregelen ataerkil egemen sisteme bir kadın elinin değmesi gerektiğini düşünüyorum. Muhtarlık deyip geçmemek lazım, bir milletvekili ya da belediye başkanı kadar yetkisi olmayabilir ama temsil ettiği halkla daha fazla içli dışlı olduğu için, insanlara daha kolay ses olabiliyorsunuz. Biz şu anda 5 aday yarışıyoruz ve beş adaydan ikisi kadın. Mahallemize bir kadın eli değecek inşallah bu dönem ve her şey daha renkli olacak. Seçim gününe kadar kapı kapı gezerek kadını, kadının yaşamdaki yerini anlatacağım. Kadın-erkek fark etmez, hepimiz eşit şartlarda yarışıyoruz. Sonuç ne olursa olsun daha güzel, daha sesli ve renkli bir mahallede yaşamak için çalışmalarıma devam edeceğim.
Günümüzde kadın, pek çok alanda var olmasına rağmen maalesef siyasi yapıda geri kaldığını hepimiz biliyoruz. Bunun nedenleri de ataerkil bir toplum olmamız. Kültürel yapının etkileri, ekonomik durumun vermiş olduğu sıkıntı, eğitim seviyesinin düşük olması. Vatandaşların karşılarında bir kadın aday görmekten oldukça memnun olduğunu söyleyebilirim. Sonuçta ne olursa olsun ülke genelinde her alandaki seçimlerde kadının kazanacağına inanıyorum. Bu seçim, biz kadınların seçimi olacak.”
R E F İ K A“Her başarılı, güzel ve gelişmiş mahallenin arkasında bir kadın hatta birden fazla kadın var” 
Doğup büyüdüğü mahalleye bir kadın eli değmesi gerekliliğinin bilinciyle aday olan bir diğer kadın aday ise, Menemen İlçesi 9 Eylül Mahallesi Muhtar adayı Refika Yörük. Yaşadığı mahallenin yaşam kalitesini arttırmanın en büyük amacı olduğunu vurgulayan, hayatı boyunca sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ettiğinin altını çizen Yörük ise şunları anlattı: 
“1988 doğumlu, iki çocuk annesiyim. Kızlarımla birlikte, doğmuş olduğum 9 Eylül mahallesinde ikamet etmekteyim. Menemen Belediyesi çalışanı, aynı zamanda sosyal yardımlaşma grubunun yöneticisiyim. Topluma hizmetlerimi devam ettirmek ve mahallemizin yaşam kalitesini artırmak için muhtarlığa adayım. Mahallemizde sosyal sorumluluk bilinciyle dolu birçok insanı bir araya getirme ve birlikte hareket etme isteği, beni muhtar adayı olmaya yönlendirmesinin yanı sıra, mahallemize bir kadın elinin değmesinin zamanı geldiğine inandığım için bu yola girdim.
 Mahallemizin potansiyelini daha iyi kullanabileceğini düşünüyorum. Sadece ben değil, bütün azalarımız da kadın. Çok bilindik bir söz var ‘Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır’ diye. Biz o sözü, ‘Her başarılı, güzel ve gelişmiş mahallenin arkasında bir kadın hatta birden fazla kadın vardır’ şeklinde değiştirmeye geliyoruz. Kadınların siyasette daha fazla yer edinmesi lazım. Bizler bu boşluğu bir nebze de olsa doldurmak için bu yola girdik. Şu anda üç kadın bir erkek olmak üzere dört aday bu yola girdik. Kadınların erkek adaylar karşısında kendini şanslı hissediyor olması, toplumda cinsiyet eşitliğinin daha fazla kabul görmeye başladığını ve kadınların da siyasette aktif olarak yer almasının desteklendiği bir dönemin başladığının göstergesidir. Bu konuda mahalleme güveniyorum. Kadın bir adayı destekliyor olmalarından dolayı çok mutluyum. Kadın aday sayısının fazla olmasından gurur duyuyorum. Bu durumun kadınlara örnek olması ve kendi potansiyellerini keşfetmeleri için onları destekliyorum. Kadın elinin değdiği her şey güzelleşir, mahallemdeki komşularımdan, özellikle de kadınlardan çok destek alıyorum.” 
Artan farkındalık...
Kadınların siyasetteki yerini artırma çabalarının devam etmesi gerektiğine inanan Yörük, sözlerini seçilmesi halinde yapacaklarını sıralayarak tamamladı: 
“Kadınlar, toplumun yarısını oluşturuyor ve siyasette de bu oranda temsil edilmeliler. Ancak hâlâ yolun başındayız ve daha fazla çaba gösterilmesi gerekiyor. Genellikle olumlu tepkiler alıyoruz. Toplumda kadınların siyasette daha fazla yer alması ve söz sahibi olması gerektiğine dair artan bir farkındalık var. Aldığım olumlu tepkiler, bu değişimin olumlu yönde ilerlediğini gösteriyor. Kazanmam durumunda kadınların seslerini daha fazla duyurabilecekleri bir ortam oluşturacağım. Kadınların işgücüne katılımını teşvik edecek projeler geliştirecek, kadınların eğitim, sağlık ve istihdam gibi alanlarda daha fazla destek almasını sağlayacağım. Biraz önce de söz ettiğim gibi, bir sosyal yardımlaşma ağı kurduk. 5 yıldır devam eden bir ekip çalışmamız var. İhtiyaç sahipleri sosyal medya üzerinden bize ulaşıyor, her türlü yardım desteği sağlıyoruz. Yardımsever vatandaşlarımız sayesinde, onlarca aileye ulaştık. Bu sebeple muhtarlığa adaylığım, sadece benim için değil, beni destekleyen insanlar için de çok önemli. Devlet destekli projeler geliştirmek için de çok heyecanlıyız.” 

Editör: Web Editör7