Atila Güvenç (24 Saat)- İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi, sentetik biyoloji alanında dünyanın en prestijli yarışmaları arasında gösterilen International Genetically Engineered Machine (İGEM) 2025’te Türkiye’yi temsil eden tek kurum olarak katıldığı yarışmada altın madalya elde etti.

Öğretmenlerden 'ikinci yabancı dil hakkı' çağrısı: "Almanca yeniden ortak ders olsun"
Öğretmenlerden 'ikinci yabancı dil hakkı' çağrısı: "Almanca yeniden ortak ders olsun"
İçeriği Görüntüle

Genetik, mikrobiyoloji, moleküler biyoloji ve kodlama gibi farklı disiplinleri bir araya getiren GluClear projesi; gluten hassasiyeti ve çölyak dışı gluten hassasiyeti (NCGS) yaşayan bireylerin kazara gluten maruziyetiyle başa çıkmalarına yardımcı olmayı amaçlayan enzim temelli yenilikçi bir çözüm sunuyor.

Simge Şenay Ve Paul Georges.

Simge Şenay; Öğrenciler bilimi bir tutku ve sorumluluk duygusuyla sahipleniyor.

İstanbul Saint-Joseph Lisesi iGEM Takımı sorumlusu, biyoloji öğretmeni Simge Şenay, elde edilen altın madalyanın yalnızca bir yarışma sonucu olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı. Bu başarının, aylar süren yoğun emeğin, bilime duyulan tutkunun ve güçlü bir birlikte çalışma kültürünün doğal bir yansıması olduğunu belirten Şenay; çalışkanlık, merak duygusu ve zorluklar karşısında vazgeçmeyen yaklaşımın sürecin temelini oluşturduğunu söyledi.

Şenay, asıl ilham verici olanın öğrencilerin bilimi bir tutku ve sorumluluk duygusuyla sahiplenmesi olduğunu belirterek, bu yaklaşımın kendisi için kazanılan altın madalyadan bile daha değerli olduğunu dile getirdi.

İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi Müdürü Paul Georges, GluClear projesiyle ilgili olarak “Bu proje, kurumumuzda geliştirmeyi hedeflediğimiz yenilikçilik, özveri ve toplumsal sorumluluk anlayışını mükemmel bir şekilde ortaya koyuyor.” dedi. Sanayi–bilim işbirliğinin güçlü bir örneği olan proje çalışması, Polifil ve Uludağ İçecek destekleyiciliğinde yürütüldü ve uluslararası düzeyde başarı elde edildi.

İstanbul Saint Joseph Lisesi Igem Takımı

Saint-Joseph Lisesi yeni bir başarı daha elde etti.

Saint-Joseph Lisesi, 2023 yılında iGEM’de Behçet Hastalığı’nın teşhisine yönelik geliştirdiği tanı kiti projesiyle gümüş madalya kazanmış, aynı yıl yarışmada Türkiye'yi temsil eden tek kurum olarak dikkat çekmişti. İki yıl aradan sonra yeniden yarışmaya katılan ekip, bu kez elde ettiği altın madalya ile başarısını bir üst seviyeye taşıdı.

İGEM yarışması,2003 yılında Massachusetts Institute of Technology (MIT) bünyesinde başlatıldı sentetik biyoloji alanında dünyanın en büyük ve en prestijli etkinliklerinden biri. Yarışma; genetik mühendisliği, moleküler biyoloji, biyoinformatik, mikrobiyoloji ve mühendislik gibi farklı alanları bir araya getirerek, toplumsal fayda sağlayacak yenilikçi biyoteknoloji projelerinin geliştirilmesini teşvik ediyor. Her yıl dünyanın dört bir yanından lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan yüzlerce takım, projelerini uluslararası jüri önünde sunurak bilime armağan ediyor.

Muhabir: Atila Güvenç