OPEC+: Petrol üretimi eylülde günlük 188 bin varil artırılacak
OPEC+: Petrol üretimi eylülde günlük 188 bin varil artırılacak
İçeriği Görüntüle

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bazı basın organlarında yer alan "son 5 yılda 650 bin kişinin emekliliği iptal edildi" yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını duyurdu. Kurum, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla yaptığı açıklamada, emekliliği iptal edilen asıl kişi sayısının 12 bin 209 olduğunu bildirdi.

SGK'dan

Sahte sigortalılık ile emeklilik iptali karıştırıldı

SGK tarafından yapılan detaylı açıklamada, medyada yer alan fahiş rakamların bir kavram kargaşasından kaynaklandığı belirtildi. 2021-2025 yılları arasında gerçekleştirilen yoğun denetimler sonucunda 560 bin 540 kişinin "sahte sigortalı" olarak tespit edildiği, ancak bu rakamın doğrudan emeklilik iptali anlamına gelmediği vurgulandı.

Kurum yetkilileri, sahte sigortalılık verilerinin emeklilik iptalleriyle karıştırılmaması gerektiğini ifade ederek "Belirtilen rakam, yalnızca sahte sigortalı olarak bildirilen kişi sayısını ifade etmekte olup, emeklilik iptallerine ilişkin bir veri niteliği taşımamaktadır" ifadesine yer verildi.

İptal edilen emekliliklerin dağılımı

Yapılan incelemeler ve denetim raporları sonucunda emekliliği iptal edilen 12 bin 209 kişinin sigorta kollarına göre dağılımı da şeffaf bir şekilde açıklandı. Verilere göre, iptallerin büyük çoğunluğu SSK kapsamında gerçekleşti.

Sigorta Kolu İptal Edilen Kişi Sayısı
4-a (SSK)

9.304

4-b (Bağ-Kur)

2.905

Toplam

12.209

SGK, sahte sigortalılıkla mücadelenin kamu kaynaklarının korunması adına büyük önem taşıdığını belirtti. Kamuoyunda yer alan "650 bin emeklilik iptali" iddiasının doğru olmadığını bir kez daha hatırlatan kurum, denetimlerin yasal mevzuat çerçevesinde titizlikle devam edeceğini vurguladı.

Muhabir: Ahmet Çağatay Bayraktar