Sinop’ta kestane üretimini tehdit eden gal arısı zararlısına karşı yürütülen mücadelede yeni bir adım atıldı. Kentte kestane ağaçlarının yoğun olduğu bölgelerde, hem kestane meyvesi hem de kestane balı üretiminin korunması amacıyla 2 bin 500 avcı böcek doğaya salındı.

Gal arısı Sinop’ta kestane ağaçlarını tehdit ediyor

Türkiye’nin önemli kestane üretim merkezlerinden biri olan Sinop’ta gal arısı zararlısı ilk kez 2021 yılında Türkeli ilçesinde görülmeye başladı. Zamanla bölgedeki diğer kestane alanlarına da yayılan zararlı, ağaçların gelişimini ve verimini olumsuz etkilediği için üreticiler açısından önemli bir risk oluşturuyor.

Kestane ağaçlarında oluşan zarar, yalnızca meyve üretimini değil, bölge ekonomisi açısından değer taşıyan kestane balı üretimini de yakından ilgilendiriyor. Bu nedenle kentte yürütülen çalışma, tarımsal üretimin yanında arıcılık faaliyetleri için de kritik görülüyor.

Kestane balı üretimi için biyolojik mücadele güçlendirildi

Sinop Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde kurulan Biyolojik Mücadele Laboratuvarı’nda üretilen torymus sinensis türü avcı böcekler, Erfelek ilçesine bağlı Kirazlık köyünde doğaya bırakıldı. Kestane ağaçlarının yoğun bulunduğu bölgede yapılan salım programına Sinop Valisi Mustafa Özarslan da katıldı.

Vali Özarslan, gal arısı zararlısına karşı başlatılan biyolojik mücadelenin aralıksız sürdüğünü belirtti. Mücadelenin sonuç vermesiyle kestane üretiminde artış beklediklerini ifade eden Özarslan, bunun kestane balı üretimine de olumlu yansımasını temenni ettiklerini söyledi.

Özarslan, kestane ve kestane balı üretimindeki toparlanmanın çiftçilerin ve bölge halkının refahına katkı sağlayacağını vurguladı. Programda Sinop Orman Bölge Müdürlüğü personeli ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü öğrencileri de yer aldı.

Gal arısına karşı yıl sonuna kadar yeni salımlar yapılacak

Gal arısı ile mücadelede kullanılan avcı böcekler, zararlının doğal yollarla baskılanmasını hedefleyen biyolojik mücadele yönteminin parçası olarak doğaya bırakılıyor. Bu yöntem, kimyasal müdahale yerine doğal dengeyi esas alması nedeniyle kestane alanlarının korunmasında önemli bir uygulama olarak öne çıkıyor.

23-25 Temmuz Ankara elektrik kesintisi listesi belli oldu: Çankaya, Etimesgut, Akyurt... Elektrikler saat kaçta gelecek?
23-25 Temmuz Ankara elektrik kesintisi listesi belli oldu: Çankaya, Etimesgut, Akyurt... Elektrikler saat kaçta gelecek?
İçeriği Görüntüle

Sinop’ta yıl sonuna kadar 8 bin avcı böceğin daha doğaya salınması hedefleniyor. Çalışmaların, gal arısı zararlısının kestane ağaçları üzerindeki etkisini azaltması ve ilerleyen dönemde kestane balı üretimine destek sağlaması bekleniyor.

Kaynak: AA