Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran halkının yanında olacağız Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran halkının yanında olacağız

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, 1 Mayıs kutlamalarında Taksim Meydanı’na girişlerin kapatılması ve yapılan müdahalelerle nedeniyle İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul Valisi Davut Gül ve kanunsuz emirleri uygulayan tüm kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Soruşturmanın derhal başlaması gerektiğini söyleyen Bülbül, "Konunun sonuna kadar takipçisi olacağız, hak, hukuk ve özgürlük mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Bakan Yerlikaya, Vali Gül ve kanunsuz emirleri uygulayan tüm kamu görevlilerinin “Anayasa’yı ihlal”, “Görevi kötüye kullanma” ve “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarını işlediğini belirten Gül, dilekçesinde, Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen Taksim’de kutlama yapılmasına yönelik engelleme olmasının Anayasa’nın 34. maddesi olan “toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını” ihlal ettiği hatırlattı.

“Taksim Meydanı'na girişler kapatılarak hukuksuzluklara devam edildi"

Bununla birlikte, İstanbul Valiliği’nin Taksim’e giden 40 güzergahı kapattığını, deniz ulaşımı ve metrobüs seferlerine büyük kısıtlama getirdiğini hatırlatan Bülbül, ulaşım yollarının kapatılmasının “ölçülülük ilkesine” aykırı olduğunu kaydederek, şunları söyledi: 

“1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nda ülkemiz yine gözyaşına, baskıya, hukuksuzluğa sahne oldu, gerçekleştirilen müdahalelerle barışçıl eylemler engellendi. Ülkenin diğer bölgelerinde yapılan 1 Mayıs kutlamalarında da aynı şekilde insan hakkı ihlalleri ve hukuksuz müdahaleler yaşandı. Bu müdahaleler sonucunda 226 kişi gözaltına alındı, 49 kişi tutuklandı. Anayasa Mahkemesi, Taksim'de kutlama yapılmasına yönelik engellemenin ‘Anayasa'nın 34. maddesinde güvence altına alınan ‘toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının engellenmesi’ olduğuna karar vermişti ancak Taksim Meydanı’na girişler kapatılarak hukuksuzluklara devam edildi."

"Kutlama yapılamaz açıklaması Anayasa'ya aykırı"

Bakan Yerlikaya ve Vali Gül'ün konuya ilişkin yaptığı açıklamaların da Anayasa'ya aykırı olduğunu anımsatan Bülbül, şu ifadeleri kulandı:

"İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve İstanbul Valisi Davut Gül’ün, 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda kutlama yapılamayacağına ilişkin açıklamaları, 1 Mayıs günü ise kurulan barikatlar ile bu kutlamanın engellenmesi Anayasa’nın 34. maddesi ile güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını ihlal etmektedir. Diğer yandan, 1 Mayıs günü ölçülülük ilkesine aykırı bir biçimde ana ulaşım yollarının ve birçok metro istasyonunun kapatılması suretiyle vatandaşların hastanelere, iş yerlerine ulaşımları engellendi."

Editör: Esin Özdemir