Haber Merkezi - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye Tohumcular Birliği'ni (TÜRKTOB) ziyaret etti. Bitkisel Üretim Genel Müdürü Uğur Erdem'in de katıldığı ziyaret çerçevesinde gerçekleşen toplantıda, sektörün mevcut durumu ve güncel gelişmeler ele alındı.

Toplantıda, Bakan Yumaklı'ya sektörün sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin sunum yapıldı.

Toplantının ardından yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak TÜRKTOB ile uyumlu ve koordineli çalıştıklarına işaret eden Bakan Yumaklı, Türkiye'nin tohumculuk konusunda diğer ülkeler arasında kendini gösteren, kendi adından söz ettiren bir ülke konumuna geldiğini bildirdi. 

"Sertifikalı tohum üretimimiz 10 kat arttı"

Ömer Fethi Gürer: Hayvancılık sektörü enflasyon altında desteklerle sürdürülemez Ömer Fethi Gürer: Hayvancılık sektörü enflasyon altında desteklerle sürdürülemez

Türkiye'de kullanılan tohumların yüzde 97'sinin Türkiye'de üretildiğini vurgulayan Yumaklı, yerli firmaların yüzde 90'lık bir dilimi oluşturduğunu ekledi. 

Ayrıca, sertifika tohum üretiminin 10 kat arttığının altını çizen Yumaklı,  "Sertifikalı tohum üretimimiz 10 kat artmış durumda. Bakanlığımıza bağlı araştırma kurumlarımızda bahçe bitkileri grubunda 1027, tarla bitkileri grubunda da 953 tohum çeşidi yetiştirildi. Ülkemizde kullanılan sertifikalı tohumların yüzde 40'ı bu çeşitlerden oluşuyor" diye konuştu. 

"Artık ülkemiz için tohumdan kaynaklı bir sıkıntıdan söz etmek mümkün değil"

Bakan Yumaklı, araştırma geliştirme çalışmalarının sektör için önemine değinerek, TÜRKTOB ile birlikte çalışma isteğinin süreceğini vurguladı. Tohumculuk sektörünün AR-GE'de önemli çalışmalar yaptığını belirten Yumaklı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: kaydetti:

"Önemli olan sadece tohumu üretmek değil, aynı zamanda geleceğe matuf, bizleri bekleyen, yeni normal dediğimiz gelişmelere de tohumdan başlayarak bütün üretimimizi hazır hale getirmektir. Son 20 yılda 17 kat artan tohum ihracatımız var. Artık ülkemiz için tohumdan kaynaklı bir sıkıntıdan söz etmek mümkün değil. Başarılı çalışmaları için hem özel sektörümüze hem de kamu araştırma kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Ülkemizi tohumculuk alanında çok daha üst sıralara taşımak amacıyla çalışmalarımız ve koordinasyonumuz devam edecek."

Editör: Haber Merkezi