TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında parlamento muhabirleriyle bir araya geldi. Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD) Başkanı Kemal Aktaş ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan Kurtulmuş, görüşme sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kurtulmuş, Meclis lokantasında staj yapan mesleki ve teknik lise öğrencisi kız çocuklarının TBMM personeli tarafından istismara uğradığı iddialarına ilişkin ilk kez kapsamlı açıklamalarda bulundu. Olaydan büyük üzüntü duyduğunu belirten Kurtulmuş, “Bu istismar meselesi hepimizi çok derinden sarstı. Ailemizden birisine yapılmış bir mesele olarak algıladım” dedi.

“En ufak bir ihmal, en ufak bir kayırma, en ufak bir örtme yoktur”

Söz konusu iddiaların kendisine 19 Kasım’da iletildiğini aktaran Kurtulmuş, 20 Kasım sabahı itibarıyla Genel Sekreterlik gözetiminde hızlı ve etkin bir idari soruşturmanın başlatıldığını söyledi. Soruşturma sonucunda beş kişinin adli makamlara sevk edildiğini belirten Kurtulmuş, “Dört kişi tutuklandı, bir kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Daha sonra soruşturma derinleştirildi” ifadelerini kullandı.

İhmali tespit edilen bir yöneticinin önce açığa alındığını, ardından görevden uzaklaştırıldığını dile getiren Kurtulmuş, olayla bağlantılı tüm kişilerin açığa alındığını, yasal süreçlerin tamamlanmasının ardından üç kişinin devlet memurluğundan çıkarıldığını, bir kişinin ise ağır bir cezayla kurum dışına gönderildiğini belirtti. Sürecin titizlikle yürütüldüğünü vurgulayan Kurtulmuş, “İdari soruşturma yapılabilecek en süratli, en titiz ve en etkin şekilde yerine getirildi. Mahkemenin iddianamesinin esası da büyük oranda bizim yaptığımız idari soruşturmada ortaya çıkan suçlamalardır. Bu süreçte üzerimize düşeni Meclis olarak yaptık” dedi.

Herhangi bir ihmal ya da örtbasın söz konusu olmadığını ifade eden Kurtulmuş, “En ufak bir ihmal, en ufak bir kayırma, en ufak bir örtme yoktur. Böyle bir iddiayı ortaya koymak en hafif tabiriyle usulsüzlüktür, haddini bilmezliktir” diye konuştu. Süreç boyunca art niyetli dezenformasyon yapıldığını da sözlerine ekledi.

Bazı çevrelerce kullanılan “Dünyada parlamentosunda tecavüz vakası olan tek ülke” şeklindeki ifadelere tepki gösteren Kurtulmuş, şikâyetin tecavüz değil istismar ve sarkıntılık iddialarına ilişkin olduğunu vurgulayarak, “Bu kadar dengesiz bir şekilde bu süreç yürütülebilir mi? Ortada aileler ve çocuklar var. Meseleye ciddi şekilde yaklaşıp sonuç almayı hedefledik” dedi.

Süreç boyunca kamuoyunun bilgilendirildiğini belirten Kurtulmuş, ilk duruşmanın 16 Ocak’ta yapılacağını, Meclis Hukuk Bürosu’nun davayı sonuna kadar takip edeceğini söyledi. Caydırıcı ve etkili bir ceza beklentisini dile getiren Kurtulmuş, benzer olayların önlenmesi için idari mekanizmaların güçlendirileceğini ifade etti. Olayın sadece birkaç kişiyle sınırlı olmasına rağmen bunun dahi kabul edilemez olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, TBMM’ye yönelik genelleyici suçlamaların “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin manevi şahsiyetine karşı bir bühtan” olduğunu söyledi.

“10 Mart mutabakatına uyulmaması, sürecin bu noktaya gelmesine neden olmuştur”

Öte yandan MHP Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve Filiz Kılıç da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla PMD’yi ziyaret etti. Görüşmede parlamento muhabirlerinin çalışma koşulları, basın özgürlüğü ve gazeteciliğin sorunları ele alındı. PMD Başkanı Kemal Aktaş, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek heyetin gazetecilerin gününü kutladığını aktardı.

Ziyaret sırasında konuşan Erkan Akçay, Suriye’deki gelişmelere değinerek, “1 Ekim ve 22 Ekim 2024’ten beri terörsüz Türkiye başlığı altında değerlendirdiğimiz sürece baktığımızda, bu konunun Suriye’de düğümleneceği herkesin malumuydu. Ancak 10 Mart mutabakatına uyulmaması, sürecin bu noktaya gelmesine neden olmuştur” dedi.

Akçay, 27 Şubat’ta İmralı’dan yapılan çağrının tüm terör örgütü bileşenlerini kapsadığını belirterek, YPG, PYD ve SDG’nin PKK’nın uzantıları olduğunu vurguladı. Suriye’nin toprak bütünlüğünün esas alınması gerektiğini ifade eden Akçay, üçüncü ülkelerin süreci sabote etmeye yönelik girişimlerinin Türkiye’ye karşı bir tehdit olduğunu söyledi.

Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek hakkında görevden uzaklaştırma kararı
Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek hakkında görevden uzaklaştırma kararı
İçeriği Görüntüle

MHP Grup Başkanvekili Filiz Kılıç ise “Terörsüz Türkiye bir devlet meselesidir. Asla geri dönüş söz konusu değildir. Geri dönüşü olmayan bir yola girilmiştir” diyerek, Türkiye’nin komşularıyla birlikte terörü bitirme konusunda kararlı olduğunu ifade etti.

Kaynak: ANKA