TBMM (AA) - TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Fildişi Sahili-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı N'Guessan Koffi Eugene ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Komisyon salonunda gerçekleşen görüşmeye, Türkiye-Fildişi Sahili Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci de katıldı.

Bakan Tekin, Diyarbakır'da "İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı"na katıldı: Bakan Tekin, Diyarbakır'da "İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı"na katıldı:

Kabulde konuşan Oktay, Fildişi Sahili dostluk grubunu Türkiye'de ilk kez ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu dile getirerek, Türkiye-Afrika ilişkilerinin 20 yılda kayda değer ivme kazandığını kaydetti.

Bu ziyaretin Türkiye-Fildişi Sahili ve Afrika ilişkilerini bir sonraki adıma hazırlamasını ümit ettiğini belirten Oktay, 44 Afrika ülkesinde büyükelçiliği bulunan Türkiye'nin 38 Afrika büyükelçiliğine de ev sahipliği yaptığını dile getirdi.

Oktay, "Afrika sorunlarına Afrikalı çözümler" ilkesi temelinde daha iyi bir kıta vizyonunu paylaştıklarını ifade ederek, "Afrika açılımımız ve müteakiben Afrika ortaklık politikamız kıta ülkeleriyle ilişkilerimizin ve işbirliğimizin geliştirilmesi bakımından başarılı sonuçlar vermiştir. İnsani yardım, kapasite geliştirme ve sosyal kalkınma programları sağlayarak Afrika'nın istikrarına ve kalkınmasına Türkiye olarak katkıda bulunuyoruz." diye konuştu.

TİKA'nın Afrika'da 22 ofisi bulunduğunu, Türkiye burslarından yararlanan Afrikalı öğrencilerin sayısının 15 bini geçtiğini anlatan Oktay, Afrika ile toplam ticaretin 2003 yılında 5,4 milyar dolar seviyesindeyken 2022 sonu itibariyle 41 milyar dolar civarına yükseldiğini aktardı.

Fildişi Sahili ile olan ilişkileri de en ileri düzeye taşıma arzusunda olduklarını vurgulayan Oktay, parlamentolar arası ve ülkeler arası ilişkilerin geliştirilmesi çerçevesinde kendilerine düşen gayreti sarf edeceklerini sözlerine ekledi.

Fildişi Sahili-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Eugene de kendilerine gösterilen ilgiden dolayı teşekkür etti.

Kaynak: aa