Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Türkiye'de gerçekleştirilen 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ardından ülkesine dönüş yolunda, Air Force One uçağında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Askeri operasyonlardan küresel ittifaklara kadar pek çok konuyu değerlendiren Trump, özellikle İran, Türkiye, Suriye ve Ukrayna başlıklarında mesajlar verdi.
"Bize Her Vurduklarında 20 Katıyla Karşılık Vereceğiz"
ABD'nin İran'a yönelik gerçekleştirdiği son askeri operasyonlara değinen Donald Trump, caydırıcılık mesajını yineledi. Trump, "Onlar bize her vurduğunda biz 20 katıyla karşılık vereceğimizi söyledim ve dün gece bunu yaptık" şeklinde konuştu. İran'ın ticari gemilere yönelik hamlelerini "biraz çılgınca ve dengesiz" olarak nitelendiren Trump, "Askeri açıdan zaten kazandık. Ellerinde çok az şey kaldı" değerlendirmesinde bulundu.
İran yönetiminin kendileriyle temasa geçtiğini açıklayan Trump, güven sorununa dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
"Bir anlaşma yapmayı çok istiyorlar. Kısa süre önce aradılar. Anlaşmayı o kadar çok istiyorlar ki. Sadece buna değer olup olmadıklarını bilmiyorum. Yapılacak bir anlaşmaya sadık kalacaklarından emin değilim. Sorun da bu."
Trump ayrıca, yaşanan sürecin bir savaş değil, tamamen "İran'ın nükleer silahlardan arındırılması meselesi" olduğunu iddia ederek, bundan herkesin memnun olması gerektiğini savundu.
"Türkiye ile çok iyi ticaret anlaşmaları yaptık"
Ev sahibi Türkiye’de son derece verimli bir zirve geçirdiklerini belirten Donald Trump, Ankara ile yürütülen diplomatik ve ekonomik ilişkilerden övgüyle bahsetti. "İki çok iyi gün geçirdik." diyen Trump, "Türkiye ile çok iyi ticaret anlaşmaları yaptık. Çok iyi bir ortak oldular." ifadelerini kullanırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için de "Bu arada kendisi harikaydı" dedi.
Suriye ve Ukrayna liderleriyle görüşmelerden memnun
Zirve marjında gerçekleştirdiği ikili temaslara açıklık getiren ABD Başkanı, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptıkları görüşmelerin olumlu geçtiğini aktardı.
Suriye'deki yeni döneme dair konuşan Trump, Ahmed Şara'nın ülkesini birleştirme konusunda başarılı olduğunu ifade ederek, "Harika bir iş çıkardı. Suriye'yi birleştirdi." açıklamasını yaptı. Zelenskiy ile de "çok iyi bir görüşme" gerçekleştirdiğini dile getirdi.
NATO’da birlik vurgusu
Avrupalı müttefiklerin savunma harcamalarını artırma noktasında tavizler verdiğini belirten Trump, ittifakın geleceğinden memnun olduğunu kaydetti. ABD'nin geçmişte adil olmayan bir mali yük üstlendiğini yineleyen Trump, şöyle devam etti:
"Bugün büyük bir birlik ve beraberlik vardı. NATO gerçekten uzun bir yol katetti. Bugünkü toplantı birçok meseleyi çözdü. İnsanlar ABD'ye uzun zamandır adil davranılmadığını anladı."




