Haber Merkezi -  Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu (TTB-AHEK) Başkanı Emrah Kırımlı üst solunum yolu enfeksiyonları kaynaklı çok sayıda ölüm yaşandığını fakat Sağlık Bakanlığı tarafından verilerin gizlendiğini açıkladı. Sadece İstanbul verilerini görebildiklerini belirten Kırımlı, "Ölümlerde pandemi dönemine göre yüzde 20 artış var" dedi.

Cumhuriyet’ten Merve Kılıç’ın haberine göre, Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu (TTB-AHEK) Başkanı Emrah Kırımlı, grip aşısına yönelik talebin azaldığını kaydederek “Türkiye’de de üretilen bir aşıydı. Biz de yapıyorduk. Ama uzun zamandır aşı üretmediğimiz için şimdi dışarıdan alıyoruz. Ama 100 yıla yakındır uygulanan bir aşı. Teknolojisi daha gelişmiş sadece” ifadelerini kullandı. Kırımlı, “20 yıl önce yan etki yapmazken şimdi yapıyor olduğunu iddia etmek bilimsel değil. Bu bilim meselesi değil, bir algı meselesi. Aşı tereddüdü oluştu insanlarda. En eğitimlisinden en eğitimsizine kadar. ‘Aşı pıhtı yapar, öldürür’ dediler. Her yıl grip aşısı yaptıranlar bile çekindi” sözlerini kullandı. 

Aşılara yönelik oluşan önyargıyı anlatan Kırımlı, “İnsanları ikna edemiyoruz. Ama ne yazık ki gripten çok sayıda insan ölüyor. Kırılgan olan grupların ölümüne neden oluyor. Bunlar, kalp, akciğer hastalığı, kronik astım ve diyabeti olanlar. Zaten kalp krizi riski olanlara bir de grip eklenince ölüme yol açıyor” değerlendirmesinde bulundu" dedi. 

Güven Hastanesi'nden "Avrupa'nın obezite oranı en yüksek ülkesi Türkiye" değerlendirmesi Güven Hastanesi'nden "Avrupa'nın obezite oranı en yüksek ülkesi Türkiye" değerlendirmesi

Nezle değil Covid salgını

Üst solunum yolları kaynaklı ölümlerin artışı sonucu Türkiye'de ortalama insan ömrünün azaldığını kaydeden Kırımlı, Eskiden belediyelerin ölüm verilerine bakabiliyorduk. Şimdi onları da kapattılar, bir tek İstanbul’u takip edebiliyoruz. Burada da ölümlerde pandemi dönemine göre yüzde 20 artış var. 24 yaşında bir hemşire arkadaşımız, geçen hafta gripten yaşamını yitirdi. Sağlık çalışanlarımız, şiddetli hastalanıyorlar. Ama bakanlık; kendilerinde böyle bir veri olmasına karşın açıklamıyor, ‘nezle’ diye geçiştiriyor. Nezleyi martta geçireceğiz, şimdi değil. Covid -19’u karantina süresinden biliyoruz, 10 günde geçiyor. Şu anki hastalıklarımız da 10 gün sürüyor" şeklinde konuştu.

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar