Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılına ait Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri verilerini açıkladı. Verilere göre, güvenlik birimlerine yansıyan çocuk olaylarında bir önceki yıla kıyasla sınırlı bir düşüş kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından paylaşılan resmi verilere göre, 2025 yılında güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olay sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 0,4 azaldı. Böylece toplam olay sayısı 609 bin 959 olarak kayıtlara geçti. Güvenlik birimleriyle temas kuran bu çocukların büyük bir bölümünü adli süreçlerde mağdur konumunda yer alanlar oluştururken, geriye kalan grubun suça sürüklenme, bilgi alma, kayıp vakaları veya kabahat iddiaları nedeniyle emniyet güçleriyle bir araya geldiği saptandı.

Eskişehir’de seyir halindeki otomobil yandı: Sürücü yaralandı
Eskişehir’de seyir halindeki otomobil yandı: Sürücü yaralandı
İçeriği Görüntüle

Çocukların güvenlik birimlerine geliş nedenleri sıralandı

Güvenlik birimlerine yansıyan çocukların tablo genelindeki dağılımı incelendiğinde en büyük payı 267 bin 794 çocuk ile mağdur statüsündekiler aldı. Kanunlarda suç olarak tanımlanan bir fiili işlediği iddiasıyla güvenlik birimlerine getirilen ve suça sürüklenen çocuk sayısı 196 bin 308 olurken; 92 bin 301 çocuk bilgisine başvurma amacıyla emniyet birimlerinde yer aldı. Ayrıca hakkında kayıp müracaatı yapılıp daha sonra bulunan 18 bin 554 çocuk ile kabahat işlediği iddiasıyla getirilen 28 bin 251 çocuk da genel istatistiklere yansıdı. Diğer nedenlerle birimlere gelen çocuk sayısı ise 6 bin 751 olarak belirlendi.

Suça sürüklenen çocuklarda yaralama vakaları öne çıktı

Suça sürüklenme sebebiyle güvenlik birimlerine gelen çocuklara isnat edilen fiiller arasında yaralama olayları ilk sırada yer aldı. Suç isnat edilen çocukların yüzde 41,6'sının yaralama eylemi nedeniyle adli mercilere sevk edildiği görüldü. Hırsızlık suçu yüzde 14,7 ile ikinci sırada gelirken, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak, satmak ya da satın almak suçlaması yüzde 9,7’lik bir dilimi oluşturdu. Tehdit suçları ise yüzde 5,1 ile takip eden diğer önemli başlık oldu.

Mağdur çocuklar içerisinde suç mağduriyetinin payı

Güvenlik birimlerine yansıyan çocukların yüzde 43,9'unu oluşturan mağdur çocukların geliş sebepleri incelendiğinde, büyük çoğunluğun doğrudan adli bir suçun mağduru olduğu görüldü. Toplam 267 bin 794 mağdur çocuğun yüzde 83,9'u doğrudan bir suç mağduriyeti, yüzde 16,1'i ise takibi gereken olay mağduriyeti kapsamında değerlendirildi. Doğrudan suç mağduru olan 224 bin 579 çocuğun maruz kaldığı eylemlere bakıldığında yüzde 59,2 ile yaralama ilk sırada yer alırken; bunu yüzde 10,3 ile cinsel suçlar, yüzde 8,5 ile aile düzenine karşı işlenen suçlar ve yüzde 5 ile tehdit vakaları izledi.

Kaynak: AA