Devlet Tiyatroları, Girne Belediyesi ile işbirliği protokolü imzaladı Devlet Tiyatroları, Girne Belediyesi ile işbirliği protokolü imzaladı

NAZ AKMAN/ANKARA- Yazar Yücel Feyzioğlu, binlerce yıllık Türk kültürüne 1974 yılında başladığı “Kardeş Masallar Dizisi” Projesi ile sahip çıktı. Feyzioğlu’nun çeyrek asrı aşkın projesi kapsamında Anadolu’dan Balkanlara, Orta Asya’dan Sibirya’ya, Uygurlarda Tiyanşan’a uzanan ziyaretleriyle derlediği 648 masal ve efsane, 32 kitap Türk dünyası çocuklarına bir armağan niteliği taşıyor. 
I M G 8285Feyzioğlu, “Dünyanın yaklaşık üçte birini gezdim”
Dünyanın farklı yerlerinde yaşadıkları ülkenin kültürleriyle büyümek durumunda kalan Türk dünyasının çocuklarının kendi kimlik ve kişilikleri ile kültürlerini öğrenerek büyümelerine vesile olan Feyzioğlu, “Uygur çocukları Çin kültürüyle, Sibirya’dan Yakutistan’a kadar Türk çocukları Rus kültürüyle, İran’da Fars bizde ise Batı ve Arap kültürüyle büyüyorlardı. Yabancı kültürlerle Türk dünyasının çocukları kendi kimlik ve kişiliklerini nasıl bulacaklardı? Yola koyuldum. Dünyanın yaklaşık üçte birini gezip bu projeyi ortaya koymaya çalıştım. Hindistan’da 200 milyona yakın Türk var. Oradaki masalları da derledim, bitirince projeyi tamamlamış olacağım” kaygısıyla çıktığı bu yolda dünya masal edebiyatına Türk kültürünün mirasını kazandırdı. 
Gazeteciler Cemiyeti ev sahipliğinde Doğu Batı Yayınları ve ZorbaTV Dergi iş birliğinde okuyucularla bir araya gelen Feyzioğlu, dünya edebiyat tarihinde bilinen Grimm Masalları, Andersan Masalları’na rakip olacak “Kardeş Masallar Dizisi”ndeki çalışmalarını okuyucuları için imzaladı. 
I M G 8253Gazeteciler Cemiyeti Lokali’nde düzenlenen tanıtım organizasyonunun açılış konuşmasını yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Savaş Kıratlı, “Kardeş Masallar Projesi’ni Cemiyetimizde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Değerli dostumuz Yücel Feyzioğlu’nun kaleme aldığı 648 masal ve efsane ile 32 kitaptan oluşan Kardeş Masallar Dizisi ile sizleri baş başa bırakıyoruz. Gecenin düzenlenmesinde emeği geçen Ümit Yaşar Gözüm’e katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz” dedi. 
Zorbatv Dergi Genel Yayın Yönetmeni Ümit Yaşar Gözüm de, “Kardeş Masallar bir kitap değildir. Zaman birçok şeyi alıp götürdü ama götürdüklerinden çok daha fazlasını burada bu masanın üzerine koydu. Bu proje bir proje olmanın ötesinde kültür dünyasına seslenen bir projedir. Gazeteciler Cemiyeti yönetim kuruluna teşekkürü borç biliyoruz. Ne yaptığımızı biliyorlar, ticari veya siyasi düşünmediğimizi bildikleri için bu çatı altında bizleri ağırlıyorlar” sözlerine yer verdi. 
C V H C G F H G F HTakış, “Proje Doğu Batı Yayınları’nın en önemli projesidir”
“Kardeş Masallar Dizisi” Projesi hakkında bilgiler veren Doğu Batı Yayınları Genel Yönetmeni Taşkın Takış ise “Projeye başladığımızda pandemiydi. Metinler önüme geldiğinde ilk satırdan son satırına kadar bir editör olarak beni rahatsız eden tek bir cümle olmadı. Kardeş Masallar projesi kapsamında 24 kitap yayınladık. Bir masal ancak bu kadar güzel yazılabilir. Yücel Beyin yapmış olduğu bu proje Doğu Batı Yayınları’nın en önemli projesidir diyebilirim. Biz daha çok felsefe, tarih, sosyoloji, siyaset bilimleri kitabı çıkaran bir yayıneviyiz, yüzde 90 çeviri ağırlıklı eserler çıkarıyoruz. Kardeş Masallar neden en önemli projemiz çünkü kendi yazarımız en güzel şekilde dedelerimizin nenelerimizin bizlere anlattığı unutulmaz masalları çocuklara aktarıyor. Masalları okuyunca bunu görebileceksiniz. Doğu Batı şimdiye kadar sosyal bilimler alanında çok önemli çalışmalara imza attı, şu an farkındalık yaratmak için bu toplantıyı organize ettik, bu bir başlangıç” diye konuştu. 
Organizasyona katılan Sanatçı Akademisyen Prof. Dr. Hasan Pekmezci de “Yücel Beyi okuldaş kaderdaş olarak görenlerden biriyim. Temelimizde Anadolu’nun farklı yerlerinden gelmiş birlikteliğin yarattığı Anadolu kültürü var. Yazma eyleminin sözden bin kat daha etkili olduğuna inanlardanım. Uçan giden sözün yerine yazıya dökmek yazıda kalmak oldukça önemli. Yazan çizen herkese özel saygı göstermemiz gerekiyor” dedi. 
I M G 8280Günay, “Masallar büyük hayaller kurmayı teşvik ediyor”
“Kardeş Masallar Dizisi” Projesi tanıtımına katılan Kültür Turizm eski bakanı Ertuğrul Günay, “Bir vefa borcunu da hep birlikte yerine getirelim istiyorum. Masallar bizim en çok tanıştığımız yerlerdir. Çocukken keyifle masallar dinleriz, büyürken yine masallar dinleriz, siyasi, ekonomik masallar. Sonra masal anlatma çağına geliriz. Bu nedenle masal bizim dünyamızda tanıdık olduğumuz bir şey.  Bu çok büyük bir hizmettir. Çünkü masalların çocukların gelişiminde büyük bir yeri vardır, çocukların dünyasını şekillendiriyor. Masallar büyük hayaller kurmayı teşvik ediyor. Masalın hayal kurdurmak açısından o yaratıcı gücü bence çocukluk çağında insanı büyük düşünmeye büyük hedefler kurmaya itiyor. Bu alana böylesine büyük katkılar koyduğu için Yücel Beyi saygıyla sevgiyle selamlıyorum” dedi. 
I M G 8246Feyzioğlu, “Çocuklar masallar sayesinde dinlemeyi, hayal kurmayı öğreniyor”
1970’li yıllarda Almanca öğrendiği sırada masallara yönelmeye karar verdiğini ifade eden Yücel Feyzioğlu, “Kardeş Masallar Dizisi” serüvenini, “Kardeş Masallar Projesi’ne 1974 yılında başladım. Avrupa’da gelişmişliğin altında masalların olduğunu fark ettim. Almanya’da hocalarımın verdiği bu bilgiler ışığında dünya çocuklarının okumakta olduğu Grimm Masalları, Andersan Masalları’nın halkta ortak bir duygu, ortak bir bilinç, hafıza oluşturduğunu gözlemledim. O masallarla büyüyen çocukların 1848 yılında Almanya’nın ortak meclisini kurması bu bilinci ortaya koyan bir gelişmeydi. Hemen akabinde teknoloji, sanayi, bilim ve felsefe alanındaki ivmeler masalların önce hayal kurmayı sonra da bu hayalleri gerçekleştirmek için çocuklar üzerinde yarattığı bu etkiyi gözlemledim. Toplum olarak birbirini dinlemeyen ekonomiden politikaya kültüre sanata kadar her alanda çatışma yaşayan milletleriz. Bu çatışmanın nedenini irdelediğimizde altında yatan en büyük problemin dinlemeyi bilmemek olduğunu görüyoruz. Anne babalar çocuklarını masal anlatarak büyüttüğünde onları dinlemeye alıştırıyor. Çocuk dünyalarının kapılarını aralıyor, ufkunu açıyor, hayal gücünü geliştiriyor. Çocuklar masallar sayesinde dinlemeyi, hayal kurmayı öğreniyor. Masalların bir diğer önemli yanı ise aile ile kültür ile ortak anı oluşturmaktır. Büyükler ve küçükler arasında anı oluşamıyor, dolayısıyla bağ kurulamıyor. Oysa çocuklar masallarla kişilik kazanıyorlar. Masallarla aile ile toplum ve kültür ile bağ kurarak aidiyetlik geliştirebiliyorlar” sözleriyle anlattı. 
Masalların çocuk gelişimindeki önemi
Masalların çocukların gelişimi için önemli yeri olduğunu belirten Feyzioğlu, ebeveynlere kendi çocukları üzerinden örnekler vererek tavsiyede bulundu. Feyzioğlu, “Masalların çocukların dünyası ve geleceği için ne kadar önemli olduğunu kendimden örnekler vererek, anlatmak istiyorum. İki çocuğumdan birine anlattığım masalları Almanya’da yaşamamız dolayısıyla Almancasını anlattırıyordum, kızım şimdi Alman televizyonlarının her an aradığı çevirmen oldu ve Türkçe, Almanca, İngilizce, Fransızca dillerini biliyor. Oğlumun ise uzay merakı olduğunu fark edip, bu konulardaki masalları anlatıyordum şu anda uçak ve uzay mühendisi oldu. Masallar çocukların hayallerini işte böyle şekillendiriyor” dedi.

Editör: Ramazan Atabey