Trabzon'da "24. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali"nde geri sayım başladı Trabzon'da "24. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali"nde geri sayım başladı

Haber Merkezi - Institut français Türkiye girişimiyle Türkiye’de ilk kez düzenlenen Goncourt Seçimi sonuçlandı. Fransız yazar Mathias Énard’ın jüri başkanlığında yapılan uzun tartışma seansı sonucunda Ankara, Istanbul ve Izmir’de oluşturulan dört jüri tarafından dört aylık bir okuma ve tartışma süreci sonucunda belirlendi. Institut français Türkiye’nin girişimiyle Goncourt Akademisi tarafından resmî olarak Türkiye’nin Goncourt Seçimi’ni düzenlemeye davet edilen Türkiye, Uluslararası Goncourt Seçimi düzenleyen 37. ülke oldu. Kazanan roman, Goncourt geleneğine uygun olarak, Institut français Türkiye desteği ile Türkçe’ye kazandırılacak.

G3-5
 
Fransa’nın en prestijli edebiyat ödülü olan Goncourt Ödülü’nün uluslararası ayağını oluşturan ülkelerin Goncourt seçimlerini düzenlemek için, o ülkede bulunan Institut français girişimi ile üniversitelerin Fransızca bölümleri bünyesinde jüriler oluşturularak her yıl Akademi Goncourt tarafından açıklanan kısa listede bulunan eserler okunuyor ve oylanıyor. Bu şekilde her ülke kendi Goncourt Ödülü’nü veriyor ve ödülü kazanan roman o ülkenin diline çeviriliyor. Türkiye’nin Goncourt Seçimi, Fransızca edebiyatın tanıtımı ve Institut français Türkiye’nin kitap politikası açısından önemli bir etkinlik haline geleceği düşünülüyor.

Tigre

Editör: Haber Merkezi