TÜVTÜRK’ün mevcut araç muayene operasyonlarının tamamının TURKA tarafından devralınmasına yönelik görüşmeler başladı. Taraflar arasında imzalanan iyi niyet anlaşması, devir sürecine ilişkin görüşmelerin çerçevesini belirliyor.
Ancak bu gelişme, TÜVTÜRK operasyonlarının devrinin tamamlandığı anlamına gelmiyor. Paylaşılan açıklamada, mevcut istasyonların TURKA tarafından devralınmasına ilişkin görüşmelerin sürdüğü belirtiliyor. Sürecin nasıl sonuçlanacağı henüz netleşmedi.
TÜVTÜRK kime devredilecek?
TÜVTÜRK’ün mevcut araç muayene operasyonlarını devralmak üzere görüşme yürüten şirket TURKA oldu. Şirket, 15 Ağustos 2027 itibarıyla araç muayene hizmetlerini üstlenmeye hazırlanıyor. Mevcut istasyonların da hizmet ağına dahil edilmesi amacıyla görüşmeler yürütülüyor.
TURKA Yönetim Kurulu Başkanı Halis Ezer, yaptığı açıklamada, araç muayene ihalesinin 2025’te kazanılmasının ardından hazırlık çalışmalarına hız verdiklerini belirtti. Ezer, uluslararası iş ortaklarıyla sistemin ihtiyaçlarını ve geliştirilmesi gereken alanları değerlendirdiklerini, altyapı yatırımları için çalışmalara başladıklarını ifade etti.
Ezer, TÜVTÜRK operasyonlarının devralınmasına yönelik görüşmelerin karşılıklı mutabakatla başlatıldığını ve imzalanan iyi niyet anlaşmasının görüşmelerin çerçevesini oluşturduğunu açıkladı.

Araç muayenesini hangi firma yapacak?
Türkiye’de araç muayene hizmetlerinde yeni dönemin 15 Ağustos 2027’de başlaması planlanıyor. Bu tarihten itibaren hizmetleri TURKA üstlenecek. Mevcut TÜVTÜRK operasyonlarının tamamının devralınmasına ilişkin görüşmeler ise bu tarihe yönelik hazırlıkların bir parçasını oluşturuyor.
Devir görüşmelerinin olumlu sonuçlanması halinde mevcut istasyonların TURKA’nın hizmet ağına dahil edilmesi planlanıyor. Ancak görüşmeler sonuçlanmadan istasyonların tamamının devredileceği veya mevcut yapının kesin olarak değişeceği söylenemiyor.
TÜVTÜRK istasyonlarında ne değişecek?
TURKA, mevcut istasyonların devralınması halinde merkezleri kendi hizmet standartlarına uygun biçimde dönüştürmeyi planlıyor. Şirketin açıkladığı hazırlıklar arasında şu başlıklar yer alıyor:
-
İstasyonların fiziki koşullarının yenilenmesi
-
Araç muayene ekipmanlarının geliştirilmesi
-
Dijital sistemlerin modernize edilmesi
-
İstasyon kapasitesinin bölgesel ihtiyaçlara göre planlanması
-
Yeni hizmet modelinin gerektirdiği altyapının oluşturulması
Bu çalışmalar, devir görüşmelerinin olumlu sonuçlanması koşuluna bağlı olarak planlanıyor. Uygulamanın kapsamı ve istasyonların hangi tarihlerde yenileneceği konusunda paylaşılan metinde kesin bir takvim bulunmuyor.
TURKA’nın uluslararası iş ortakları kimler?
Metgün Grup çatısı altında faaliyet gösteren TURKA, araç muayene hizmetleri için uluslararası deneyime sahip şirketlerle çalışıyor. Paylaşılan açıklamada şirketin iş ortakları arasında ABD merkezli Opus Group, İspanya merkezli Itversia Gestión S.L. ve Arjantin merkezli VTV Norte S.A. sıralanıyor.
TURKA, uluslararası deneyimi Türkiye’deki yerel deneyimle bir araya getirmeyi hedefliyor. Şirketin yeni hizmet modelinde teknoloji, dijitalleşme, operasyonel verimlilik ve müşteri deneyimi öncelikli alanlar arasında gösteriliyor.
TÜVTÜRK devir sürecinde son durum ne?
14 Ekim 2026 itibarıyla paylaşılan bilgilere göre TURKA ile TÜVTÜRK’ün mevcut operasyonlarının devralınmasına yönelik görüşmeler başladı ve taraflar iyi niyet anlaşması imzaladı. Ancak operasyonların devri henüz kesinleşmedi.
Araç muayene hizmetlerinde yeni dönemin 15 Ağustos 2027’de başlaması planlanırken mevcut istasyonların geleceği, taraflar arasındaki görüşmelerin sonucuna bağlı olacak.





