Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmalar Karadeniz’deki uluslararası ticaret rotalarında yeniden tırmanışa geçti. Ukrayna'nın Yeniden İnşasından Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Topluluklar ve Bölgeleri Geliştirme Bakanı Oleksiy Kuleba, Rusya Federasyonu ordusunun gece saatlerinde Ukrayna limanlarını hedef alan ticari gemilere yönelik doğrudan bir hava saldırısı gerçekleştirdiğini açıkladı.
Panama bandıralı gemi İHA’larla hedef alındı
Bakan Oleksiy Kuleba, kurumsal sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı resmi açıklamada, saldırıların sivil lojistik koridorunu açıkça ihlal ettiğini belirtti. Gece saatlerinde düzenlenen operasyona ilişkin detayları paylaşan Kuleba, "Ukrayna limanlarına giden 2 sivil ticari gemi, 22 Haziran gecesi Rus insansız hava aracı (İHA) saldırılarına uğradı. İHA saldırısı, Panama bayraklı bir gemide yangın çıkmasına neden oldu" ifadelerini kullandı.
Bir kişi hayatını kaybetti, Türk denizciler botla kurtarıldı
Hava saldırısının isabet ettiği Panama bandıralı kuru yük gemisinde ciddi yapısal hasar meydana geldiğini ve geminin denizde seyir emniyetini (seyrüsefer kabiliyetini) tamamen kaybettiğini aktaran Ukraynalı Bakan, mürettebata dair bilançoyu da paylaştı.
Saldırı anında gemide aşçı olarak görev yapan 58 yaşındaki bir Mısır vatandaşının yaşamını yitirdiğini duyuran Kuleba, "Aralarında Türkiye ve Hindistan vatandaşlarının da bulunduğu 8 denizci, cankurtaran botuyla tahliye edilmek zorunda kaldı" bilgisini verdi. Bölgeye sevk edilen kurtarma ekiplerinin tahliye edilen Türk ve Hint denizcileri güvenli liman sahasına ulaştırdığı öğrenildi.
"Bu bir savaş suçudur"
Rusya’nın Karadeniz genelindeki sivil gemicilik faaliyetlerini uzun süredir abluka altında tutmaya ve tahıl/ticaret koridorlarını sabote etmeye çalıştığını vurgulayan Bakan Oleksiy Kuleba, uluslararası camiayı göreve çağırdı.
Rus askeri unsurlarının aynı gece Palau ve Belize bayraklarını taşıyan diğer sivil ticari gemileri de hedef almaya çalıştığını kaydeden Ukraynalı Başbakan Yardımcısı, yaşanan bu son hadisenin uluslararası deniz hukuku normlarına göre "Rusya'nın işlediği açık bir savaş suçu" olduğunu vurguladı. Kuleba, açıklamalarının ekinde vurulan gemilerde çıkan yangınlara ve hasar anına ait resmi askeri gözlem görüntülerini de paylaştı.

