İSTANBUL (AA) - 31. İstanbul Caz Festivali kapsamında gerçekleşen Garanti BBVA Caz Sohbetleri'nin ilk programına, müzisyen ve yapımcı Nino Varon konuk oldu.

Moderatörlüğünü Murat Meriç'in üstlendiği etkinlik Salt Beyoğlu'nda gerçekleşti.

Müziğe başlama serüvenini anlatan Varon, "Benim müziğe başlama sebebim çok genç yaşta saçlarımı kaybetmiş olmamdır. Kızlara yakın olmak için gitar çalmaya başladım. Askerden döndükten sonra ise müziğe devam etmek istedim. Yapımcılık sürecinde hem gitar çaldım hem de gitar çalmamdan dolayı şarkıları daha iyi analiz ettim." dedi.

Müziğin dönem dönem değiştiğini dile getiren Varon şunları kaydetti:

"Arabesk akımı başladığında arabesk prodüktörler türedi. Bugün ise en büyük şikayetim rap müziğin Türkçe'de bir numara olması. Bunu kabul edemiyorum. Gençliğe karşı değilim ama Aşık Veysel'in memleketinde böyle bir müzik dinleniyor olması beni çok rahatsız ediyor. Bulunduğumuz coğrafyada bütün dünyanın müzikleri bir şekilde var." dedi.

Nino Varon prodüktörlük yaparken günde 40'tan fazla plak dinlediğine işaret ederek, "O zaman müzik daha müzikti. Bu kadar çok üretilemiyordu. Şimdi bilgisayar programları ve yetenekli çocuklar, ben onlara uzun parmaklı diyorum, çok güzel müzikler yapıyor. Ama o kadar çok şarkı var ki aradan sevdiğiniz şarkıya ulaşmak çok zor. Eskiden bir şarkı en az bir sene yaşardı, şimdi ise çok romantik değilseniz ve Tarkan dinlemiyorsanız o şarkı iki ayda unutuluyor." diye konuştu.

- "Benim hayalim Türkiye'de caz albümü yapabilmekti"

Tekirdağ'da "Yöresel Mutfaklar" konferansı düzenlendi Tekirdağ'da "Yöresel Mutfaklar" konferansı düzenlendi

Türkiye'nin ilk caz albümü Jazz Semai'ye de değinen Varon, "Ümit Eroğlu, 'Bir caz albümü yapalım diyoruz. Ne dersin?' dedi. 'Anlaşırsak, ben her şeyin ilkini yapmayı severim.' dedim ve yaptık. Jazz Semai'yi sadece Ezcacıbaşı voleybol takımı girdiğinde 25-30 saniye verirdik. Hiç para kazanamadık. Yıllar sonra çok gurur duyduğum bir şey yaşadım. Bir kız 'Köy Yolu'nu kullanmak istiyoruz.' dedi. Bunun keyfini yaşamak için her şeyi defederim. Kimse yapmazdı bu plağı, şu an entelektüel camiada satıyor. Benim hayalim Türkiye'de caz albümü yapabilmekti. Hiç para kazanmayı düşünmedim, hep başarıyı hayal ettim." diye konuştu.

31. İstanbul Caz Festivali 3-18 Temmuz'da gerçekleşecek. Detaylı bilgi için "caz.iksv.org" adresi ziyaret edilebilir.

Kaynak: aa