Haber Merkezi - TBMM Genel Kurulu’nda CHP’nin yargının sorunlarının araştırılması önergesinin öne alınması önergesi AKP ve MHP milletvekillerinin oyları ile reddedildi. Güncel yargı sorunlarının konuşulduğu oturumda farklı partilerden milletvekilleri söz aldı. Oturumun gündeminde ise İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı'nın Hakimler ve Savcıları Kurulu'na ilettiği "yargıda rüşvet çarkı" mektubu vardı.

"70 puan neden kaldırıldı?"

Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, yargıda mülakat sistemi olduğuna dikkat çekerek, “Niye mülakatı getiriyoruz? En zeki çocuklar gelsinler, hâkim, savcı, kaymakam, mühendis, memur olsunlar. Bunların içinde Alevi, Sünni, sağcı, solcu olsun. Bunların içinde CHP’li, Gelecek Partili, Saadet Partili, AK Partili olsun. Dinli olsun, dinsiz olsun. Niye mülakat getiriyoruz? Geçmişte bu mülakat ile ilgili ’70 puan alanlar ancak mülakata gelebilir’ diyorlardı. O 70 puanı niye kaldırdınız” diye sordu.

İddia: Kabine değişikliğinde tarih belli oldu İddia: Kabine değişikliğinde tarih belli oldu

"Yargıda kadrolar niteliksiz hale geldi"

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, yargıdaki kadroların yıllar içerisinde niteliksizleştiğini vurgulayarak,  “FETÖ’den boşalan hâkim ve savcıların yerini sınavda barajı bile geçemeyen AKP’liler ve yandaşları aldı. FETÖ borsaları kuruldu. Parasını ödeyen örgüt mensupları dışarıda gezerken, bankaya para yatıran, sendikaya üye olan, gazeteye abone olan cezaevlerine gönderildi. Yargıdaki çürümüşlük hız kesmeden devam etti. Vatandaşın şirketlerine, otellerine, mülklerine çöküldüğü görüldü. Bunlar gündeme getiren gazeteciler tutuklandı. Her gün ortaya çıkan yolsuzluk, hırsızlık, cinayet ihbarı karşısında yargının 3 maymunu oynadığı günler başladı. Bugün AKP’lilerin bile birçoğunun yargı sisteminin yerini rüşvet, yolsuzluk, kayırmacılık, torpil sistemini aldığını kabul etmektedir” diye konuştu.

Başsavcı İsmail Uçar'ın mektubu okundu

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Hakimler ve Savcılar Kurulu'na yazdığı, bazı yargı mensuplarının rüşvet aldığını yazan İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar'ın mektubuna değinerek, “Yargıyı bilen insanlar bilir ki Adalet Bakanından sonra fiilen en önemli koltuk nedir derseniz, Türkiye’nin en büyük adliyesini Başsavcı'sıdır. Yani İstanbul Anadolu Adliyesi Cumhuriyet Başsavcısı, 300’den fazla Cumhuriyet Savcısı vardır altında görev yapan. Ülkemizdeki en önemli koltuklardan birine oturur. Şimdi bu adam layığı ile görevini yapıyor ki siz bunu göreve getirmişsiniz. Adam diyor ki ‘Yargı çürümüş’. Adeta ifadesini yorumladığınızda hâkim ve savcılar süper marketi var gibi davranıyor. Parayı alıyor, bırakıyor” diye konuştu.

Emre, Uçar’ın şikayetini okuyarak, “Bugün cezaevlerinde yatan 300 bine yakın insan kendi ülkesini yargısına ilişkin ne düşünecek? Burada af görüşmeleri yaparken, bir dernekten bir kızcağız geldi. Dedi ki ‘Benim kardeşim sadece 1 gram uyuşturucu yüzünden 15 yıl ceza aldı’. Dedim ‘Olmaz öyle şey’. Tuttu, dosyasını gönderdi. 4’te 3 infaz var. 12,5 yıl yatacak. 1 gramdan. (Uçar’ın dilekçesini okuyarak) Adam, kilolarca uyuşturucuyla yakalanmış, tutuklanmaları 6 Temmuz 2023. Tahliye olmaları 15 Ağustos 2023. 2 ay. Kaç kez reddedilmiş? 10 kez. 11’incisinde 4’üncü sulh ceza bir güzel çıkartmış" dedi. 

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar