TÜİK verilerine göre, Eylül 2025 Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) bir önceki aya göre yüzde 2,01, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 27,55, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,71 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 25,19 artış gösterdi. İmalat ürünlerinde yıllık artış ise yüzde 27,72 olarak gerçekleşti.

Sanayinin iki ana sektöründe değişimler şöyle oldu: madencilik ve taş ocakçılığı yüzde 27,06, imalat yüzde 27,72 artış gösterdi.

Ana sanayi gruplarında yıllık değişimler

Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri ise şöyle gerçekleşti:

Ara mallarında yüzde 24,54 artış

Dayanıklı tüketim mallarında yüzde 33,50 artış

Dayanıksız tüketim mallarında yüzde 33,45 artış

Enerjide yüzde 22,76 artış

Sermaye mallarında yüzde 26,91 artış

Bu rakamlar, özellikle tüketim mallarındaki fiyat artışının ihracat maliyetlerini ve yurtdışı satış fiyatlarını etkileyebileceğini gösteriyor.

Aylık bazda en fazla artış enerji ve dayanıksız tüketimde

Eylül ayında bir önceki aya göre değişimler ise şu şekilde gerçekleşti:

Madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 2,49 artış

İmalatta yüzde 2,01 artış

Ara mallarında yüzde 1,84 artış

Dayanıklı tüketim mallarında yüzde 2,41 artış

Gümüş fiyatlarında kritik gün: Piyasaların gözü Fed'in faiz kararında
Gümüş fiyatlarında kritik gün: Piyasaların gözü Fed'in faiz kararında
İçeriği Görüntüle

Dayanıksız tüketim mallarında yüzde 2,75 artış

Enerjide yüzde 3,39 artış

Sermaye mallarında yüzde 1,26 artış

Uzmanlar, enerji ve dayanıksız tüketim mallarındaki artışın özellikle ihracatçı firmaların maliyetlerini yükseltebileceğine dikkat çekiyor.

İmalat sektörü yurtdışında fiyat artışının öncüsü

YD-ÜFE verileri, imalat sektörünün fiyat artışında öncü bir rol oynadığını gösteriyor. Bu durum, yurtdışına satılan ürünlerin maliyetlerini yükseltirken, ihracatçı firmaların rekabet gücünü de etkileyebilir.

Muhabir: Esin Özdemir