14 Haziran Salı

BORUSAN İSTANBUL FİLARMONİ ORKESTRASI & ANGEL BLUE

Şef: Sascha Goetzel Soprano: Angel Blue İstanbul Avrupa Korosu Rezonans Koro Şefi:Burak Onur Erdem Aya İrini Müzesi Ön Avlusundaki konserin başlama saati 20.00. Franz Liszt: Mephisto Valsi No.1, S.514 Richard Strauss: Son Dört Şarkı, TrV 296 Erich Wolfgang Korngold: Kuru Gürültü Süiti, op.11 Maurice Ravel: Daphnis ve Chloé Süiti No.1 ve 2 19.00-19.30 arası Füsun Özgüç program üzerine konuşma yapacak. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, The Financial Times'ın " jenerasyonunun en olağanüstü seslerinden biri" olarak tanımladığı Angel Blue ile festivalde buluşuyor. Angel Blue, Placido Domingo'nun Operalia'sında 2009 yılında kazandığı ödüller ve 2010 yılında katıldığı Verbier Festivali'ndeki başarılı performansıyla uluslararası kariyerine adım atarak son beş yılda 30 ülkede sahneye çıktı. Kısa sürede kendini kanıtlayan sanatçı 2015 Opera Ödülleri'ne aday gösterildi. Özellikle parlak tizleri ve "dumanlı" orta tonları, zarafeti ve teatral yeteneği ile opera repertuarının en önemli kadın rollerinin aranan isimlerinden biri haline gelen Angel Blue İngiliz Ulusal Operası'nın La Bohème prodüksiyonunda 2013'te Musetta, geçtiğimiz sezon ise Mimi olarak sahneye çıktı; bu sezon başında da La Scala Tiyatrosu'nda Musetta rolüyle övgüler topladı. Zubin Mehta, Placido Domingo ve Simon Rattle ile düzenli olarak büyük projelerde buluşan sanatçı, BBC Proms ile Edinburgh Festivali'nin aralarında bulunduğu önde gelen festivallerde konserler de veriyor. Türkiye'nin en iyi senfonik topluluğu olmasının yanı sıra Avrupa'da da adından söz ettiren BİFO, 2010 yılında Salzburg Festivali'nin açılış etkinliklerinde çaldı; 2014'te BBC Proms'ta verdiği ilk konseri için The Guardian gazetesi "Klas, coşkulu bir topluluk ve Sascha Goetzel dört dörtlük bir gösteri adamı" yorumunu yaptı.

15 Haziran Çarşamba

FESTİVAL BULUŞMASI: TRIO ARTE & GÉRARD CAUSSÉ Keman: Veriko Tchumburidze Viyolonsel: Dorukhan Doruk Piyano: Yunus Tuncalı Viyola: Gérard Caussé

Sent Antuan Alt Kilisesi’ndeki etkinliğin başlama saati 20.00. Johannes Brahms: Piyanolu Trio No.3 Do minör, op.101 Özkan Manav: Ludus Modalis (Dünya prömiyeri, İstanbul Müzik Festivali siparişi) Johannes Brahms: Piyanolu Dörtlü No.3 Do minör, op.60 "Werther" İstanbul Müzik Festivali'nin her sene ilgiyle takip edilen serisi Festival Buluşmaları, bu kez ünlü viyolacı Gérard Caussé ile genç yaşlarında büyük başarılara imza atmış üç müzisyenden oluşan Trio Arte'yi ilk kez bir araya getirirken müzikseverler bu konserde festival tarafından üçlü için özel olarak sipariş edilen Özkan Manav'ın yeni bestesinin dünyadaki ilk seslendirilişine de tanıklık edecekler. Güher-Süher Pekinel'in himayelerinde, Türkiye'nin uluslararası konser sahnesinde boy gösterecek yeni kuşak müzisyenlerini desteklemek üzere yürütülen Dünya Sahnelerinde Genç Yetenekler projesi kapsamında yer alan üç genç müzisyen, eğitimlerine devam ederken bir yandan da göğsümüzü kabartan başarılara imza atıyorlar. 19 yaşındaki Veriko, 2012 yılında 7. Çaykovski Genç Müzisyenler Yarışması'nda kazandığı birincilikle uluslararası çapta dikkat çekerek, 2013'te Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde 41. İstanbul Müzik Festivali'nin açılışını gerçekleştirdi. 2011 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri'nde Yılın Çıkış Yapan Genç Müzisyeni seçilen 1991 doğumlu Dorukhan, uluslararası çaptaki birinciliklerine günümüzün en prestijli yarışmalarından Witold Lutoslawski Uluslararası Viyolonsel Yarışması'nda kazandığı ikincilik ile iki özel ödülü de ekledi; Viyana Konzerthaus, Zürih Tonhalle gibi Avrupa'nın tanınmış salonlarına ve Bodensee, Verbier, Schleswig-Holstein Festivalleri'ne konuk oldu; 42. İstanbul Müzik Festivali Açılış Konserinin de solistiydi. Solistliği ile olduğu kadar kusursuz oda müzisyenliğiyle de uluslararası alanda kendini gösteren 23 yaşındaki Yunus, Musica Mundi Yaz Oda Müziği Festivali ve Pablo Casals Oda Müziği Festivali dâhil, çeşitli festivaller ve müzik merkezlerinde konserler veriyor. Genç virtüözlere bu konserde katılacak isim ise kendisine adanmış pek çok viyola eseri ile çalgısında yeni tınısal olanakları keşfedip geliştirerek viyolanın solo bir enstrüman olarak rağbet görmesinde büyük rol oynamış olan ünlü viyolacı Gérard Caussé. Charles Cros Akademisi Büyük Ödülü, Gabriel Fauré Ödülü ve SACEM Ödülü ile taçlandırıldı, 40'ı aşkın albümü kapsayan bir diskografiye sahip olan sanatçı, Gidon Kremer, Maxim Vengerov, Frank Peter Zimmermann, Renaud ve Gautier Capuçon ve Modigliani Yaylı Çalgılar Dörtlüleri ile sık sık bir araya geliyor. Bir usta ve üç başarılı genç müzisyeni bir araya getirecek bu konser bir dünya prömiyerine ev sahipliği yapmasının yanı sıra Goethe'nin karşılıksız aşk sonucu intihar eden, 18. yüzyılın romantik kahramanı Werther'in hikâyesini anlattığı romanının notalara döküldüğü Brahms'ın 3 numaralı Piyanolu Dörtlüsü ve yine Brahms'ın Aere Gölü'nde bestelediği üç oda müziği eserinin sonuncusu olan 3 numaralı Piyanolu Trio'su ile nesiller arası bir köprü kuracak.

16 Haziran Perşembe

ISABELLE VAN KEULEN TOPLULUĞU 'TANGO NUEVO'

Keman: Isabelle van Keulen Bandoneon: Christian Gerber Kontrbas: Rüdiger Ludwig Piyano: Ulrike Payer Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı’ndaki etkinlik saat 21.00’de. Astor Piazzolla: Tangolar "Kalpten Gelen Müzik": Isabelle van Keulen Topluluğu'nun kaydettiği DVD'deki kısa belgeselin başlığı olan bu cümle, topluluğun Piazzolla yorumundaki başarısının sırrını da içinde barındırıyor. Bu güne kadar sayısız topluluk tarafından sayısız kere dünya sahnelerine taşınan Arjantinli besteci Astor Piazzolla'yı yorumlamanın sırrı nerede yatıyor? Günümüzün tanınmış keman ve viyola sanatçısı Isabelle van Keulen cevabın sadelik olduğunu söylüyor. Bu, tüm süslemelerden uzak, samimi müziği şık kurdelelerle paketlenmiş halde sunmak yerine, tüm sadeliği ve hatta zaman zaman hamlığı ile dolaysız ve duygu dolu bir biçimde yorumlamak gerektiğine inanan Isabelle van Keulen, kendisi ile aynı düşünceleri paylaşan, her biri kuşağının önde gelen icracılarından olan bandeneoncu Christian Gerber, kontrbasçı Rüdiger Ludwig ve piyanist Ulrike Payer ile 2011 yılında bir araya geldi. Daha ilk konserlerinde sadık bir hayran kitlesi kazanan topluluk, Amsterdam Concertgebouw, Rheingau Müzik Festivali, Schleswig-Holstein Müzik Festivali ve Delft Festivali gibi prestijli salon ve festivallerde verdiği konserlerle çok konuşuldu ve hemen tekrar davetler almaya başladı. Kuruluşundan kısa bir süre sonra Challenge Classics'ten kayıt teklifi alan topluluk, ilk CD ve DVD'si Tango'yu çıkardı. Astor Piazzolla'nın yenilikçi stili ve tangoyu ciddi müzik dinleyicilerine sunma arzusuyla yarattığı Nuevo Tango, Buenos Aires'in arka sokaklarında doğan geleneksel tango melodileri ile klasik müzik formlarını ve caz unsurlarını ustaca sentezleyerek, Arjantin'in belli bir kesimine hitap eden bir müzik türü olmaktan çıkıp günümüzün en gözde müzik türlerinden biri haline geldi. 20. yüzyılın modern ve hızlı dünyasına tekrar romantik bir soluk getiren Nuevo Tango, 16 Haziran akşamı İstanbul Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı'ndan Arjantin sokaklarına bir kapı açacak. * Konser ağaçlık alanda gerçekleşeceğinden mekâna düz ayakkabı ile gelinmesi tavsiye olunuyor. * Tarabya'da yaz akşamları serin olduğu için, korunaklı giysiler giyilmesi tavsiye ediliyor.