Haber Merkezi- Avustralyalı astronomlar, Dünya'ya ulaşması 8 milyar yıl süren radyo dalgalarından kaynaklanan gizemli bir patlama keşfetti. Sonuçları Science dergisinde yayımlanan araştırmada, Hızlı Radyo Patlamaları (FRB) adı verilen radyo dalgalarından birinin, 8 milyar yıllık yolculuğunun ardından Dünya'ya ulaştığı bilgisi yer aldı. Bununla birlikte araştırmacılar, FRB 20220610A olarak adlandırılan dalganın boyunun bir milisaniyeden daha kısa sürdüğünü aktardı.

Yapay et yasal hale geliyor Yapay et yasal hale geliyor

Dalga, FRB'lerden uzakta yer alıyor

CNN'in haberine göre, araştırmacılardan Stuart Ryder, "Avustralya Kilometrekare Yol Bulucu Dizisi" isimli radyo teleskopuyla dalganın nereden geldiğini saptadıktan sonra, Şili'deki Avrupa Güney Gözlemevi’nin teleskobunu kullanarak dalganın geldiği galaksiyi aradığını belirtti. Ryder, çalışmalar sonucu bu dalganın, diğer FRB'lerden çok daha uzaktan geldiğinin ve birleşmekte olan birkaç galaksinin yol açtığı patlama sonucu oluştuğunun keşfedildiğini vurguladı.

Araştırmacı Ryan Shannon ise FRB'lerin, evrenin kütlesinin hesaplanmasında kullanılabileceğini söyledi. Shannon, FRB'lerin galaksiler arası iyonize olmuş materyalleri algılayabildiğini ifade etti.

Editör: Esin Özdemir