Instagram siyasi içerikleri sınırlamaya başladı Instagram siyasi içerikleri sınırlamaya başladı

Haber Merkezi - James Webb Uzay Teleskobu tarafından, şimdiye kadar gözlemlenmiş en uzak ve en eski "ölü galaksinin" fotoğrafı çekildi. CNN'in haberine göre bilim insanları, yaptıkları araştırmada Webb Teleskobu görüntülerini inceleyerek 13,8 milyar yaşındaki evrenin oluşumundan 700 milyon yıl sonra var olduğu düşünülen "ölü galaksideki" yıldız oluşumunun aniden durduğunu belirledi.

Araştırmacılar, "JADES-GS-z7-01-QU" adı verilen ve "hızlı yaşayıp genç ölen" galaksinin incelenmesinin evrenin erken dönemleri ile yıldız oluşumu hakkında yeni bilgiler ortaya çıkarabileceğini belirtti. Dünya'ya milyarlarca ışık yılı uzaklıktaki "ölü galaksinin", önceden gözlemlenen büyük ölü galaksilerin aksine, Samanyolu Galaksisi yakınındaki hala yeni yıldız oluşumlarının gözlemlendiği "Küçük Macellan Bulutu" gibi düşük kütleli olduğu tespiti belirlendi.

Cambridge Üniversitesine bağlı Kavli Kozmoloji Enstitüsü araştırma görevlisi Tobias Looser, evrenin ilk birkaç yüz milyon yıllında çok sayıda gaz bulutunun içine doğru çökerek yeni yıldızlar oluşturduğunu belirterek, "Galaksilerde yıldız oluşumu için ihtiyaç duyulan gazın bolluğu nedeniyle evrenin ilk dönemleri, 'yiyebildiğin kadar ye' kapsamlı bir açık büfe gibiydi" dedi. Looser, evrenin erken dönemlerinde galaksilerin yıldız oluşum aşamasından hareketsiz veya sönmüş aşamaya geçişinin de hızlı olabileceğini belirtti.

Editör: Haber Merkezi