Gümüşlük’te 5 haftadır süren klasik müzik heyecanı geçtiğimiz akşam genç piyanist Ayşedeniz Gökçin’in Antik Taş Ocağında verdiği sıra dışı konserle son buldu. Bu yıl , 12. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, "Nirvana ve Pink Floyd'dan virtüöz piyano için seçmeler" adlı konserle kapanırken, festival sahnesinde izleyiciyi büyüleyen bir yetenek vardı.

Son yıllarda başarılarıyla dikkat çeken genç piyanistimiz Ayşedeniz Gökçin, rock müzik tarihinin efsanelerinden Nirvana ve Pink Floyd’un unutulmaz ezgilerini klasik piyanoya uyarladığı 2 ayrı projeden derlediği bir seçkiyle festival sahnesinde idi. Ayşedeniz Gökçin’in, klasik müzik standartlarının oldukça dışına çıkan ancak besteci kimliğini öne çıkardığı konser, bu yıl festival sahnesinde en dikkat çekici konserlerden biri olarak akıllarda kaldı.

Klasik müzik ve rock ezgilerinden sentez

Genç piyanist Ayşedeniz Gökçin, festival sahnesine Pink Floyd temasıyla hazırladığı albümünden bir seçkiyle çıktı. Gökçin, ilk olarak Roger Waters imzalı "Welcome to the Machine" adlı parçandan uyarladığı eserle festival izleyicisinin karşısınaydı. Gökçin, ardından yine Roger Waters imzalı "Set the controls for the heart of the sun" adlı rock klasiğini kendi özgün uyarlaması ile seslendirdi. Daha sonra "Lisztified": Fantasia quasi sonata adlı eseri seslendiren Ayşedeniz Gökçin, bu eserden sonra üç Roger Waters düzenlemesiyle geceye devam etti.

Sanatçı ilk olarak unutulmaz eser "Hey you", ardından David Gilmour – Roger Waters imzalı efsane parça "Wish you were here" ve son olarak bir Pink Floyd klasiği "Another brick in the wall"u seslendirerek gecenin ilk yarısını sonlandırdı.

Konserin ikinci yarısı "Hallucination" başlığı altında çalınan 3 eserle başladı. Bu bölümde Ayşedeniz Gökçin kendi imzasını taşıyan 2 eser seslendirdi. İlk olarak "Hymn" ve ardından "Chorale" ile sahnede yerini alan genç piyanist, ardından Kurt Cobain imzasını taşıyan "Smells like teen Spirit"i yorumladı. Programda yer alan son 3 eser ise Nirvana’nın yine unutulmaz üç eserini kapsıyordu.

Ayşedeniz Gökçin’in son projesi olan "Nirvana Project"de yer alan bu üç eser de Rock müzik tarihinin efsaneleşmiş isimlerinden Kurt Cobain’e aitti. Proje kapsamındaki düzenlemeleriyle festival sahnesine gelen "Rape me", "In bloom" ve "Heart shaped box" adlı eserler büyük alkış alırken Ayşedeniz Gökçin performansıyla dikkat çekti.

Konser sonunda 2 kere bis yapan genç sanatçı önce Pink Floyd’dan "High Hopes" daha sonra da Michael Jackson’dan "Billy Jean" adlı parçanın uyarlamasını seslendirdi.

Klasik müziğin adresi Gümüşlük oldu

Türkiye’nin en uzun soluklu festivali olan ve bu yıl 5 haftaya yayılan 12. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, DenizBank ana sponsorluğunda, Piyanist Eren Levendoğlu’nun sanat yönetmenliğinde, devlet sanatçımız Piyanist Gülsin Onay’ın sanat danışmanlığında Bodrum Klasik Müzik Derneği’nin bir sosyal projesi olarak gerçekleştirildi.

Bu yıl festival bünyesinde dünyaca meşhur isimlerden 12 unutulmaz konser; Ahmed Adnan Saygun Piyano Yarışması ve bu kapsamda düzenlenen final konseri, Gümüşlük Antik Taş Ocağının büyülü atmosferinde gerçekleşti. Diğer yandan festival kapsamında Çağdaş Holding sponsorluğunda hayata geçirilen Gümüşlük Festival Akademisi, Gümüşlük sahilindeki festival merkezinde 4 ayrı disiplinde mastrerclass ve 6 öğrenci konserine ev sahipliği yaptı.

Bodrum’da klasik müziğin adresi haline gelen Gümüşlük, 10 bin civarında izleyiciyi dünyanın en değerli müzisyenleri ile bir araya getirdi. 12. yıla damgasını vuran konser ise kendi ekolünde dünyanın bir numarası olarak kabul edilen Kronos Quartet’in Antik Taş Ocağında verdiği konser oldu.

Gümüşlük, Avrupa’nın en seçkin festivalleri arasına girdi

Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, 12 yılda çok önemli projelere ve konserlere ev sahipliği yaparak dünya çapında dikkat çekti. Gümüşlük’ün festivali, "Avrupa’nın en seçkin festivalleri, EFFE 2015 – 2016" etiketiyle onurlandırıldı. AB’nin festivaller organizasyonu EFFE’nin, Avrupa’da 31 ülkede gerçekleşen binlerce festival arasından seçtiği Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, Bodrum’un gururu haline geldi.

Editör: TE Bilisim