ÇANKIRI- Çankırı merkezde yaşayan 110 yaşındaki 50 torunlu Hasan Yumak, kulaklarının az duymasının dışında başka hastalığının olmadığını belirterek, şimdiki neslin tembellikten yaşlandığını söyledi. Uzun yaşamak isteyen adamın çok hareket etmesi gerektiğini kaydeden Yumak, gençlere, "Gülmek güzeldir. Konuşup sohbet etmek sağlıklı kalmanın ilacıdır." tavsiyesinde bulundu.

Merkez İncili Çeşme Mahallesi'nde oturan 4 çocuğundan 50 torunu olan Hasan Yumak, gençliğinde kömür madeninde çalıştığını anlatarak, "Benim doğumum Atatürk’ün zamanına denk geldi. Yani Atatürk'ü gördüm ben, yürüyerek Ankara’ya giderdim. Çankaya’da Atatürk bizi gördü ve erzak almamız için bize para vermişti. Kömür madeninde çok çalıştım, hiç durmadan kömür çıkarırdık." dedi.

110 yaşında sağlıklı yaşamasının nedenini de gençliğinde çok hareketli ve esprili hayat tarzına bağlayan Yumak, şunları söyledi: "Bizim gençliğimizde dağlarda çeşitli otlar ve kamış dediğimiz bir ağaç vardı. Bu otları kuruturduk ve onları öğüterek yerdik. Uzun yaşamak isteyen adam çok hareket etmeli. Atalarımızın bir sözü var ‘İşleyen demir pas tutmaz.’ Ben zamanında çok çalıştım. Doğal beslendim. Dağlarda otları kurutup yedik. Gülmek güzeldir. Konuşup sohbet etmek sağlıklı kalmanın ilacıdır."

Unutamadığı askerlik anısını da paylaşan Yumak, "Ben 3 sene askerlik yaptım. Vazife bitince beni memleketime gönderdiler. Eve geldim baktım karnım doymuyor, tekrardan askere gittim. Komutanım 'neden geldin?' dedi. Ben de memlekette karnımı doyuramıyorum, burada hem karnım doyuyor hem de vatana hizmet ediyorum dedim." dedi.

Kulakları az duysa da ezanı rahat işittiğini ifade eden Hasan Yumak, "Namazlarımı cemaat halinde camide kılmaya özen gösteririm, evden kendim çıkıp camiye gelebiliyorum. Çok şükür bazı şeyleri unutsam da duaları, ezanı, Kur'an-ı unutmuyorum, kulaklarım bunları duyuyor, daha ne kadar yaşarım Allah bilir." şeklinde sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilisim