elele2

Ülke savunması ve milletin bölünmez bütünlüğü için mücadele eden Mehmetçik’e sahip çıkmak amacıyla kurulan TSK ELELE Vakfı, yirminci yaşını doldurdu. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı ve anlamlı kampanyasında toplanan 2.7 trilyon liralık bağış ile oluşturulan Rehabilitasyon Merkezi, Mehmetçiğe umut ışığı oldu. Gazeteciler Cemiyetinin önderliğinde TRT’nin de katkıları ile başlatılan, televizyonda kesintisiz 56 saat süren, dünyada da ses getiren yayın üzerinden yirmi yıl geçti. Bu yayın sonrasında Türk Milletinin ordusuna hediye ettiği TSK ELELE VAKFI ile Zaman Tüneli’ne giriyoruz.

Türk Silahlı Kuvvetleri, 27 Mart 1995 günü, Kuzey Irak’ta yaşanan devlet boşluğu nedeniyle, ülkesinin güvenliğini sağlamak amacıyla bir harekât yapmıştır. Dünyanın da yakından izlediği bu operasyonda pek çok askerimiz şehit olmuş, pek çoğu da yaralanmış hatta engelli durumuna gelmiştir.

Basını, erdemli ve saygın yapan değerlerden en önemlisinin toplumun sorunlarına çözüm araması olduğuna inanan Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu hemen harekete geçer. Silahlı Kuvvetlerimizin Kuzey Irak’ta terör örgütüne karşı verdiği mücadeleye destek olmak amacıyla bir kampanya başlatılır. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’in açıkladığı kampanya fikrine ilk destek de TRT Genel Müdürü Tayfun Akgüner’den gelir, kurum da böyle bir desteğe hazırdır ve görev de Haber Dairesi Başkanlığına verilir.

elele3

HAYDİ TÜRKİYE

Dönemin TRT Haber Dairesi Başkanı Okay Göçer, yürütülen özel yayını şöyle anlatıyor:

"Cemiyetimizin bu güzel düşüncesine olumlu bakan Genel Müdürlüğümüz, bu güzel görevi başkanlığımıza verdiler. ‘HAYDİ TÜRKİYE MEHMETÇİKLE ELELE’ adı verilen yayında çok kalabalık bir kadro çalıştık, sunum işini canlı yayın deneyimi ile usta spikerlerimizden Mehpare Çelik’e verdik, televizyon yayın tekniklerinden sonuna kadar yararlandık, çeşitli yurt köşeleri ve yurt dışı bağlantılarla 56 saat kesintisiz yayın yaptık. Bu yayın süresince Genel Müdür Akgüner, Başkanımız Nazmi Bilgin de bizlerle stüdyoda oldular, heyecan veren, göz yaşartan anlar oldu, çok onurlu bir yayın gerçekleştirdik."

Televizyonda telefon bağlantıları ile bağış toplama yayın türüne verilen ad, Telefon tekniği ile yürütülen kampanyada rekor kırılır. Yurt içi ve dışından yayına bağlananlar, banka hesaplarına yardımlar yağdırmaktadır.

elele1

MEHMETÇİKLE ELELE

Hayatının baharında, vatan uğruna canlarını hiçe sayarak, sağlıklarını feda eden kahraman gazilerimizin, genç yaşta yatağa veya tekerlekli sandalyeye bağımlı kalmalarına razı gelemeyen gönüller, Gazeteciler Cemiyetinin çağrısı ile bir araya gelmiştir. Kampanya, Türk halkının ordusuna her zaman gösterdiği şükran duygusu ile çığ gibi büyür. Türlü sıkıntılarla dolu günlerde, ‘HAYDİ TÜRKİYE MEHMETÇİKLE ELELE’ sloganı ile yüreklenen toplum maddi, manevi tüm varlığı ile vatan görevine hazır olduğunu göstermektedir.

Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Bilgin, yirmi yıl sonra kampanyayı; "Milletimiz, onurlu şahlanışını, bölünmez bütünlüğünü ve milli beraberliğimizi bütün dünyaya en anlamlı ve etkin şekilde gösterdi, Cumhuriyet tarihimizin en anlamlı kampanyasını gerçekleştirdi" sözleriyle anlatıyor.

CANLI YAYIN REKORU

Türkiye’yi tek bir vücut, tek bir yürek haline getiren bu kampanyada, TRT Televizyonu birinci kanalı 56 saat kesintisiz yayın yapmış, milletimizin gönlünden kopan yardımlar, çeşitli bankalarda toplanarak bir çığ gibi büyümüş, 2.7 trilyon lira veya bir başka deyişle 60.8 milyon ABD Dolarına ulaşmıştır.

Çocukların harçlıklarını, öğrencilerin kitap paralarını, ana babaların mutfak giderlerini, yaşlıların kefen parası diye ayırdıklarını verdiği kampanya sonunda toplanan 2.7 trilyon lira 28 Temmuz 1995 gününde düzenlenen bir törende, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin tarafından Genel Kurmay Başkanı Org. İsmail Hakkı Karadayı’ya teslim edilir.

Bu bağışlar ile ülke savunması ve terörle mücadele esnasında yaralanan veya uzvunu kaybeden Türk Silahlı Kuvvetleri personeli için hizmet verecek ve onları tekrar sağlıklı yaşamlarına döndürecek modern bir Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi kurulması kararlaştırılmıştır. Hedeflenen bu yüce amacın bir vakıf eliyle gerçekleştirilmesi ve yaşatılmasının daha uygun olacağı düşüncesiyle;

Genelkurmay Başkanı Org. İsmail Hakkı Karadayı, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. M. Hikmet Bayer, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Ahmet Çörekçi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Güven Erkaya ve Jandarma Genel Komutanı Org. Teoman Koman’ın oluşturduğu kurucular kurulu ile vakıf hayata geçirilmiş olur.

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ ELELE VAKFI, 21 Nisan 1996 tarihli Resmi Gazetede ilan edilerek kuruluşunu tamamlar. Yüce Milletimizin verdiği bu emaneti üstlenen TSK ELELE Vakfı Genel Müdürlüğü de 3 Haziran 1996 tarihinde Ankara’da çalışmaya başlar. Milletimizden aldığı destek ile vakıf, 34 ay gibi çok kısa bir sürede 105 milyon ABD Dolarına mal olan TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezini tamamlayarak, Türk Silahlı Kuvvetlerinin hizmetine sunar.

Kuruluş gayesini gerçekleştiren TSK ELELE Vakfı, 2012 yılında kuruluş senedindeki düzenleme ile amacını, "Türk Silahlı Kuvvetleri Personeli, emeklisi, malulen emeklisi ve bunların bakmakla yükümlü olduklarının rehabilitasyonu ve devamlı bakımlarını sağlamak, uygar ve çağdaş seviyede sağlıklı bir yaşam sürdürebilmelerine katkıda bulunmak, sağlık hizmetlerini daha iyiye götürmek, engelli çocuk ve yetişkinlerle ilgili çalışma ve faaliyetlerde bulunmak" olarak genişletir.

Vakıf halen, Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu kararları doğrultusunda TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi’nin geliştirilmesi ve daha iyi hizmet verilebilmesi için gereken her türlü desteği vermeye devam etmektedir.

TSK ELELE Vakfı kendi kaynaklarıyla, 2000 yılında inşası tamamlanan tesise 2004 yılında ‘Gazi Uyum Evi’, 2014 yılında ‘19 Eylül Spor Tesisleri’ni ve Ankara Bilkent’te bulunan ve 41 milyon liraya mal olan ‘TSK Ankara Özel Bakım Merkezi’ni de Türk Silahlı Kuvvetlerinin hizmetine sunmuş.

‘TSK Çamlıca Özel Bakım Merkezi’nin ihtiyacı için İstanbul Göğüs Hastalıkları binası, vakıf tarafından 2.5 milyon liraya Özel Bakım Merkezi olarak yenilenmiş ve 2015 yılında da hizmete açılmış.

MEDİKAL ÜRETİM

Özellikle iç güvenlik harekâtlarında yaralanan ve doku kaybına uğrayan kahraman gazilerimiz ve TSK Mensuplarının büyük ihtiyaç duydukları yapay organ, ortez ve protezlerin, üç boyutlu teknolojiden yararlanılarak hızlı imal edilebilmesi amacıyla, 9 Milyon liraya mal olan ‘Medikal Tasarım ve Üretim Merkezi’ de 2011 yılında üretime başlamıştır.

Vakıf ayrıca, Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki Malul Gaziler ve şehit ailelere hizmet veren ‘TSK Ali Çetinkaya İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezi’nin milli bütçeden karşılanamayan ihtiyaçları için de her türlü desteği vermektedir.

Vakıf ayrıca; zihinsel, işitme, görme, özgül öğrenme güçlüğü, bedensel ve yaygın gelişim bozukluğu bulunan çocuklar için, 2013-14 öğrenim yılı itibariyle GATA Kompleksi içinde, Ankara Güvercinlik ve Diyarbakır’da olmak üzere üç ayrı yerdeki TSK ELELE Vakfı Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezleri’nin de yönetimini üstlenmiş. Bugün 475 engelli çocuğun eğitim aldığı bu merkezden halkımızda yararlana biliyor.

TSK ELELE VAKFI; 1999 yılında; Yılın Başarılı Vakfı, 2004 yılında faaliyetleri nedeniyle ödüle değer görülen 11 vakıftan birisi olan, 2005 yılında ‘Silikon Protez İmal, İmkân ve Kabiliyeti Kazandırılması’ projesi ile 2009 yılında da, sağlık alanındaki çalışmalarından dolayı ödül almış bir kuruluş.

Devlet destekli veya yasa ile belirlenmiş herhangi bir geliri bulunmayan, tamamı gönüllü bağışlar ve iştiraklerinden elde ettiği gelirle varlığını sürdüren TSK ELELE Vakfı, vakıf senedinde belirlenen amaçları doğrultusunda kuruluşundan bu güne kadar 430 milyon liralık tesis, destek ve hizmetleri Türk Silahlı Kuvvetlerine kazandırmış, bu tesislere yenilerinin eklenmesi için de çalışmalarını sürdürüyor.