Muğla’nın Menteşe ilçesinde, 15. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen altın yaldızlı ve deri kaplamalı tarihi bir Tevrat’ı satmaya çalışan bir kişi, jandarmanın düzenlediği operasyonla suçüstü yakalandı. Yaklaşık 600 yıllık olduğu değerlendirilen nadide eser, koruma altına alınarak müze müdürlüğüne teslim edildi.
Muğla İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi ekipleri, tarihi eser kaçakçılığına yönelik yürüttüğü istihbarat çalışmaları sonucunda, bir şüphelinin elindeki paha biçilemez bir eseri elden çıkarmaya çalıştığı bilgisine ulaştı.
Şüpheli M.U., jandarma ekipleri tarafından teknik ve fiziki takibe alındı. Menteşe ilçesinin Kötekli Mahallesi’nde belirlenen adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonda şüpheli gözaltına alındı. Şüphelinin üzerinde ve beraberindeki eşyalarda yapılan incelemede, gizlenmiş haldeki tarihi kitap ele geçirildi.
15. yüzyılın izlerini yaşıyor
Ele geçirilen Tevrat, hem fiziksel yapısı hem de üzerindeki süslemelerle dikkat çekiyor. İlk incelemelerde elde edilen verilere göre dış kaplaması dönemin karakteristik özelliklerini yansıtan deri cilde sahip. İç sayfalarda ve kapak üzerinde yaldızlı işlemeler bulunuyor. Eserin 15. yüzyılda kaleme alındığı ve yaklaşık 600 yıllık bir geçmişe sahip olduğu değerlendiriliyor.
Müze müdürlüğü inceleme başlattı
Operasyonun ardından tarihi eser, envanter kayıtlarının yapılması ve detaylı teknik analiz için Muğla Müze Müdürlüğü’ne teslim edildi. Uzman arkeologlar ve sanat tarihçileri tarafından hazırlanacak resmi bilirkişi raporu; eserin tam yaşını, hangi bölgeye ait olduğunu ve tarihsel değerini kesinleştirecek.





