AB Komisyonu, İngiltere ile ilişkilerin geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Komisyon sözcülerinden Balazs Ujvari, günlük basın toplantısında yöneltilen sorular üzerine AB ile İngiltere arasında farklı başlıklarda teknik görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

AB'nin çeşitli alanlarda ilerleme sağlama konusunda kararlı olduğunu dile getiren Ujvari, İngiltere'yi AB'nin yakın ve değerli bir ortağı olarak nitelendirdi.

AB, İngiltere'nin sunacağı seçeneklere açık

Ujvari, bundan sonraki aşamada İngiliz hükümetinin AB ile ilişkilerini hangi yönde geliştirmek istediğini ortaya koyması gerektiğini söyledi. AB tarafının ise İngiltere'nin gündeme getireceği seçenekleri değerlendirmeye ve bu konularda temas kurmaya devam edeceğini ifade etti.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in New York'ta İngiltere Başbakanı Andy Burnham ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamayı da hatırlatan Ujvari, von der Leyen'in yaklaşan AB-İngiltere Zirvesi'ni "sabırsızlıkla beklediğini" söylediğini aktardı.

AKPM'de UCM tartışması: Türk milletvekillerinden baskılara tepki
AKPM'de UCM tartışması: Türk milletvekillerinden baskılara tepki
İçeriği Görüntüle

Ujvari ayrıca von der Leyen'in, "Doğru düzeyde hedef ve odaklanmayla daha güçlü bir AB-İngiltere ortaklığı oluşturabiliriz" ifadelerini kullandığını anımsattı.

AB'nin yeniden üyelik konusunda yanıtı

Basın toplantısında AB Komisyonu Başsözcüsü Paula Pinho'ya İngiltere'nin yeniden AB üyesi olarak görülüp görülmediği de soruldu.

Pinho, bu soruya "Henüz geleceği görebilen bir kristal küremiz yok” yanıtını verdi.

AB'nin önündeki fırsatları değerlendirmeye "çok istekli" olduğunu belirten Pinho, İngiltere'deki ortak ve dostlarla temasların sürdüğünü söyledi. Pinho, bu fırsatlardan mümkün olan en iyi şekilde yararlanmak istediklerini, çalışmaların devam ettiğini ve yakın zamanda bir zirve gerçekleştirilmesini umduklarını dile getirdi.

Brexit'in ardından ilişkiler yeniden gündemde

İngiltere Başbakanı Burnham ise BBC Radio 4'e yaptığı açıklamada, ülkesinin Avrupa Birliği'nden ayrılmasının (Brexit) İngiltere'ye faydadan çok zarar verdiğini belirtmişti.

Burnham, daha önce yaptığı "Ben hayattayken Britanya'nın AB'ye yeniden katıldığını görmek istiyorum" açıklamasının arkasında olduğunu ve bu görüşünün aksini söylemeyeceğini ifade etmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı