ABD ile İran arasında Hürmüz Boğazı'nda son dönemde yaşanan karşılıklı saldırılar sonrasında, İsviçre'de düzenlenmesi planlanan barış görüşmelerinin durdurulduğu ileri sürüldü.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynakların Wall Street Journal'a (WSJ) verdiği bilgilere göre, Hürmüz Boğazı'nda yaşanan son çatışmaların ardından ABD ile İran arasındaki görüşmeler askıya alındı.

Haberde, iki ülke arasında son günlerde yaşanan karşılıklı saldırıların, bu hafta sonu İsviçre'de yeniden başlaması planlanan görüşmelerin ertelenmesine neden olduğu iddia edildi.

Haberde ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump'ın haziran ayı başında imzaladığı mutabakat zaptına işaret edilerek, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı ticari gemilerin geçişine açık tutma yükümlülüğünü üstlendiği hatırlatıldı.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Mike Waltz ise Fox News'e verdiği röportajda, Tahran yönetiminin Hürmüz Boğazı'ndaki uluslararası deniz ulaşımını tehdit etmesi durumunda, ABD'nin İran'ın askeri altyapısına yönelik operasyonlarını sürdüreceğini ifade etmişti.

Pezeşkiyan'dan Lübnan mesajı: “Kısmi istikrar sağlandı"
Pezeşkiyan'dan Lübnan mesajı: “Kısmi istikrar sağlandı"
İçeriği Görüntüle

İran ve ABD yönetimleri ise karşılıklı olarak birbirlerini varılan mutabakata uymamakla suçluyor.

Bu süreçte İran'ın, Katar'dan petrol taşıyan bir konteyner gemisi ile bir tankeri hedef aldığı belirtilirken, ABD'nin de buna karşılık İran'a ait iletişim altyapısı, insansız hava araçları ve füze üslerine saldırı düzenlediği aktarılmıştı.

Kaynak: AA