160 sivil toplum kuruluşundan 'suça sürüklenen çocuklar' hakkındaki yasa teklifine tepki
160 sivil toplum kuruluşundan 'suça sürüklenen çocuklar' hakkındaki yasa teklifine tepki
İçeriği Görüntüle

Ahbap Derneği hakkında yürütülen yolsuzluk ve nitelikli dolandırıcılık soruşturmasında yeni bir gelişme yaşandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi doğrultusunda, derneğin tüzel kişiliği ile soruşturmada adı geçen tüm şüphelilerin mal varlıklarına tedbir amaçlı el konuldu.

Soruşturma kapsamında, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "suçtan elde edilen mal varlığı değerlerini aklama", "Vergi Usul Kanunu'na muhalefet" ve "Dernekler Kanunu'na muhalefet" suçlamaları yöneltiliyor. İlk operasyonda 24 kişi gözaltına alınırken, dün düzenlenen ikinci dalga operasyonda 14 kişi daha gözaltına alındı ve dört şirkete de el konuldu.

Soruşturmanın, tutuklu bulunan Haluk Levent'in kardeşi Berkant Acil'e kadar uzandığı belirtiliyor. İddialara göre Berkant Acil'in sahibi olduğu Sur Müzik Yapım şirketi, Şile Belediyesi tarafından düzenlenen 35. Uluslararası Şile Bezi Festivali organizasyonunu doğrudan temin yöntemiyle üstlendi. Mali bilirkişi raporunda ise organizasyon giderlerinin sahte faturalar kullanılarak gerçekte olduğundan daha yüksek gösterildiği öne sürüldü.

Savcılığın dosyasında yer alan iddialara göre, Ahbap Derneği'ne yapılan bağışların bir kısmı Haluk Levent'in asistanı Yeliz Kaya'nın kişisel banka hesabına aktarıldı. Buradan da toplam 125 milyon 765 bin liranın Berkant Acil ile bağlantılı kişi ve şirketlerin hesaplarına yönlendirildiği ve bağışların amacı dışında kullanıldığı iddia edildi.

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden Haluk Levent, Ece Güner, İlker Çetin, Nurdan Eriş, Yusuf Can Ertit, Kemal Ötünç, Şehmuz Baştuğ, Abdülcevat Özkan, Emrah Gödeliner, Erhan Dökmeci, Halil Bostancı, Mehmet Ulu, Yeliz Kaya ve Zafer Yayçı, Sulh Ceza Hâkimliği'nin kararıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. Soruşturma kapsamında 11 şüpheli ise adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakıldı.

Soruşturmadaki son gelişme olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ahbap Derneği ile dosyada yer alan tüm şüphelilerin mal varlıklarına tedbir konulmasına karar verildiğini açıkladı.

Muhabir: Tolga Çifci