Ankara Büyükşehir Belediyesi, halk sağlığını korumak ve başkentlilerin yaz aylarını daha konforlu ve güvenli bir ortamda geçirmesini sağlamak amacıyla vektör (hastalık taşıyan organizmalar) ve zararlılara karşı yürüttüğü saha operasyonlarına hız verdi. Sıcaklıkların mevsim normallerine dönmesiyle birlikte parklar, mesire alanları, yeşil alanlar ve yürüyüş yolları başta olmak üzere kent geneli mercek altına alındı.

6Fef0546 0B95 47De 83Fd Df941836Db93 W

Belediyenin iştirak şirketlerinden BelPlas AŞ ekipleri, haşere türlerinin biyolojik özelliklerine göre farklı noktalarda özel formülasyonlu uygulamalar hayata geçiriyor.

Altınpark ve Gençlik Parkı'nda, özellikle akşam saatlerinde rahatsızlık veren sivrisinek ve karasinek gibi uçkun popülasyonunu baskılamak adına koruyucu bariyer ilaçlaması yapıldı.Dikmen Vadisi ve Seğmenler Parkı ağaçlık yapısı ve geniş çim yüzeyleri nedeniyle kene tutunması riskine açık olan bu vadilerde, doğrudan kene popülasyonunu hedef alan ve diğer canlı organizmalara zarar vermeyen spesifik ilaçlama teknikleri uygulandı.

"Temelde larva mücadelesi var, Şubat ayından beri sahadayız"

Yaz aylarında görülen sinek ve böcek artışının Türkiye genelinde doğal bir periyot olduğunu belirten ABB Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Çevre Sağlığı Şube Müdürü Mustafa Polat, haşerelerle mücadelenin aslında kış aylarında başladığına dikkat çekti. Mücadele stratejisinin arka planını aktaran Polat, şu teknik bilgileri paylaştı:

"Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Ankara’da uçkun popülasyonunda bir artış yaşıyoruz. Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Ankara’da da bu durum söz konusu. Bununla ilgili 192 personel ve 60 araçla Ankara’nın 25 ilçesinde ilaçlama çalışmalarımıza devam ediyoruz. Şubat ayında larva mücadelesiyle uygulamalarımıza başlıyoruz. Bu işin temelinde larva uygulaması vardır. Şubat, mart, nisan ve mayıs aylarında yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında yaklaşık 400 uygulama gerçekleştirdik ve Ankara’nın birçok noktasında larva mücadelesini sürdürdük."

Kırım kongo riskine karşı 7 gün 24 saat esası

Yaz döneminde sıcaklık eğrilerinin yükselmesiyle en tehlikeli vektörlerden biri haline gelen kene türlerine karşı yürütülen adli temizlik operasyonları da üst seviyeye çıkarıldı. ABB Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Çevre Sağlığı İlaçlama Mesul Müdürü İsmail Dane, özellikle ölümcül olabilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı yürütülen koruyucu önlemleri şu sözlerle özetledi:

"Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığının vektörü olan kenelere yönelik AVM, hastane, mezarlık, park-bahçe ve rekreasyon alanlarımızda, ayrıca ormanlık bölgelerimizde 7 gün 24 saat esasına göre ilaçlama faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’mız tarafından yürütülen vektör mücen dellesi kapsamında çevre ve sağlığa duyarlı çalışmalarımızı sürdürerek hep birlikte daha sağlıklı, daha temiz bir çevre için çalışmaya devam edeceğiz."

Küba'nın Ankara Büyükelçisi Palaciod: "ABD'nin ablukası bir soykırım suçudur, egemenliğimizi savunacağız"
Küba'nın Ankara Büyükelçisi Palaciod: "ABD'nin ablukası bir soykırım suçudur, egemenliğimizi savunacağız"
İçeriği Görüntüle

Muhabir: Kağan Karacehennem