Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS’de ilk ünitenin devreye alınması için çalışmalar devam ediyor.

Her biri bin 200 megavat kurulu güce sahip dört reaktörden oluşan santralin ilk ünitesinde test aşamasına geçildi. İlk reaktörden yıl sonuna kadar elektrik üretimine başlanması hedefleniyor.

Bayraktar: Hedefimiz 2026 sonuna kadar elektrik üretmek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, birinci reaktörün tamamlanma aşamasına geldiğini belirterek testlerin sürdüğünü söyledi.

Bayraktar, “Şu anda ilk reaktörde test sürecindeyiz. Testleri adım adım tamamlayıp, 2026 sonuna kadar ilk reaktörü devreye almak istiyoruz. Hedefimiz elektriğin 2026 yılı sonuna kadar üretilmesi” dedi.

Merkez Bankası verileri belli oldu: Türk Lirası'nın reel değeri düştü
Merkez Bankası verileri belli oldu: Türk Lirası'nın reel değeri düştü
İçeriği Görüntüle

Santralin diğer ünitelerinde de çalışmaların devam ettiğini belirten Bayraktar, üçüncü ve dördüncü ünitelerle birlikte Akkuyu’da bir veri merkezi kurulmasınında planlandığını ifade etti.

Bayraktar, pandemi dönemi, emtia fiyatları ve inşaat maliyetlerindeki artışlar nedeniyle projenin başlangıçta öngörülen 20 milyar dolarlık maliyetin üzerine çıktığını da belirtti.

bakan bayraktar-akkuyu

Akkuyu tamamlanınca elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak

Akkuyu NGS’nin ilk ünitesinin devreye alınmasıyla Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 2-2,5’inin nükleer enerjiden karşılanması bekleniyor.

Dört reaktörün tamamının devreye girmesi halinde santralin yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi ve Türkiye’nin toplam elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılaması öngörülüyor.

Bu üretim miktarının, İstanbul’un yıllık elektrik tüketimini karşılayabilecek düzeyde olduğu belirtiliyor.

Rusya, Sinop ve Trakya projeleriyle ilgileniyor

Akkuyu NGS, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom tarafından hayata geçiriliyor.

Bayraktar, Rusya’nın Akkuyu’da elde ettiği deneyim ve yetişen insan kaynağını Sinop’ta planlanan nükleer santrale aktarmak istediğini söyledi. Rusya’nın ayrıca Trakya’da planlanan nükleer enerji projesiyle de ilgilendiğini belirtti.

Türkiye’nin yeni nükleer santral projeleri için Rusya’nın yanı sıra Kanada, Çin ve Güney Kore ile görüşmeler yürüttüğünü ifade eden Bayraktar, 8 ilave reaktör daha yapmayı hedeflediklerini açıkladı.

Akkuyu sahasında 23 bin kişi çalışıyor

Yaklaşık 10 kilometrekarelik alana kurulan Akkuyu NGS sahasında 23 bin kişi üç vardiya halinde görev yapıyor.

Çalışanların yaklaşık yarısının Türk, yarısının ise yabancı olduğu belirtiliyor. Reaktörlerin tamamlanmasının ardından santralde yaklaşık 4 bin 500 kişinin sürekli görev yapması planlanıyor.

Sahada reaktörlerin yanı sıra nükleer yakıt deposu, atık ve simülasyon merkezleri de dahil olmak üzere yaklaşık 560 yapı bulunuyor. Çalışmalarda yaklaşık 2 bin iş makinesi ve araç kullanılıyor.

Bakan Bayraktar’dan 'Akkuyu' açıklaması:

Elektrik 7 yüksek gerilim hattıyla dağıtılacak

Akkuyu NGS’de üretilecek elektrik, toplam uzunluğu bin 100 kilometreyi aşan 7 yüksek gerilim hattı üzerinden Türkiye’nin elektrik şebekesine aktarılacak.

Soğutma sistemi Akdeniz’den su kullanacak

Santralin soğutma sisteminde Akdeniz’den alınacak deniz suyu kullanılacak.

Tamamlanan pompalama istasyonunun saatte 260 bin metreküp deniz suyu çekme kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor.

Sistem, ilk güç ünitesinde reaktör dışındaki sistem ve ekipmanların soğutulmasında kullanılacak.

Kaynak: Sabah