Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2026 yılı haziran ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini değerlendirdi. Işıkhan, işsizlik oranının bir önceki aya göre 0,5 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 1 puan azalarak yüzde 7,6 seviyesine gerilediğini bildirdi.
Bakan Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, çalışma hayatını güçlendirmeye yönelik uygulamaların sürdüğünü belirtti. İşsizlik oranının 2005 yılından bu yana açıklanan veriler içerisinde en düşük seviyeye ulaştığını aktaran Işıkhan, tek haneli seyrin 38 aydır devam ettiğini ifade etti.
İstihdam sayısı 32 milyon 733 bine yükseldi
Haziran ayı verilerine göre istihdam edilenlerin sayısı 227 bin kişi artarak 32 milyon 733 bine ulaştı. İstihdam oranı ise 0,3 puan yükselerek yüzde 48,9 olarak kaydedildi.
Bakan Işıkhan, iş gücü sayısında da artış yaşandığını belirterek, haziran döneminde iş gücünün 58 bin kişi artarak 35 milyon 420 bin kişiye çıktığını açıkladı. İş gücüne katılma oranı ise 0,1 puanlık artışla yüzde 52,9 seviyesine yükseldi.
Gençlerde ve kadınlarda işsizlik oranı geriledi
Işıkhan, gençler ve kadınlara yönelik istihdam politikalarının sonuç vermeye devam ettiğini belirtti. Haziran ayında gençlerde işsizlik oranının geçen yılın aynı dönemine göre 3,8 puan, önceki aya göre ise 1,8 puan azalarak yüzde 12,8 seviyesine düştüğünü aktardı.
Kadınlarda işsizlik oranının da gerilediğini ifade eden Işıkhan, bu oranın bir önceki aya göre 0,6 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 1,7 puan azalarak yüzde 9,8 olduğunu bildirdi. Kadınlarda ulaşılan seviyenin 2012 yılından bu yana en düşük oran olduğu kaydedildi.
İstihdam destekleri ve yeni programlar sürecek
Bakan Işıkhan, gençlerin iş gücüne katılımını artırmaya ve eğitim ile istihdam arasındaki bağlantıyı güçlendirmeye yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti.
İstihdamı artırmaya yönelik politikaların sürdürüleceğini ifade eden Işıkhan, yatırımlar, üretim ve nitelikli iş gücünü destekleyen uygulamalarla çalışma hayatının güçlendirilmesine yönelik adımların devam edeceğini aktardı.
Türkiye Yüzyılı'nın çalışma hayatını kararlılıkla güçlendiriyoruz.⚙️
— Prof. Dr. Vedat Işıkhan (@isikhanvedat) July 30, 2026
📊İşsizlik oranı, Haziran ayında bir önceki aya göre yarım puan, bir önceki yıla göre ise 1 puan azalarak %7,6 seviyesine geriledi. Böylelikle işsizlik oranı, hem 2005 yılından itibaren en düşük seviyeye… pic.twitter.com/UkG6MPeyu5



