Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bölgede yaşanan sıcak gelişmeler çerçevesinde Türkiye-İran sınırındaki gümrük kapılarında yeni bir düzenlemeye gidildiğini bildirdi. Ağrı-Gürbulak, Van-Kapıköy ve Hakkari-Esendere gümrük kapılarında günübirlik yolcu geçişleri karşılıklı olarak askıya alınırken, ticari yük taşımacılığının kontrollü şekilde devam ettiği vurgulandı.

Bakan Bolat, Türkiye ile İran arasında köprü görevi gören üç ana gümrük kapısında seyahat trafiğine yönelik kısıtlama kararı alındığını duyurdu. Alınan karara göre, Gürbulak, Kapıköy ve Esendere sınır kapılarında günübirlik yolcu geçişleri karşılıklı olarak durduruldu. Sınırdaki güncel durumu özetleyen Bolat, herhangi bir olağanüstü durumun söz konusu olmadığını ancak tedbirlerin en üst seviyede tutulduğunu belirtti.

Bakan Bolat açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Son dönemde bölgemizde yaşanan ve küresel ölçekte etkileri hissedilen gelişmeler çerçevesinde, Türkiye’nin İran ile olan gümrük kapılarındaki mevcut durum kapsamlı bir şekilde değerlendirilmekte; gelişmeler gümrük teşkilatımız tarafından anbean takip edilmektedir. Bu kapsamda Türkiye - İran sınırında bulunan Ağrı - Gürbulak, Van - Kapıköy ve Hakkari - Esendere gümrük kapılarında herhangi bir olağanüstü durum söz konusu değildir. Her üç gümrük kapılarımız ile İran tarafı arasında ticari yük geçişleri kontrollü olarak devam etmektedir. Bununla beraber, her üç gümrük kapılarında günübirlik yolcu geçişleri karşılıklı olarak durdurulmuş bulunmaktadır. İran kendi vatandaşlarının Türkiye üzerinden kendi ülkesine girişlerine izin vermektedir. Türkiye olarak biz de kendi vatandaşlarımızın ve 3. ülke vatandaşlarının İran’dan ülkemize girişine izin vermekteyiz. Gümrük kapılarımızdaki geçişler, ilgili tüm idari makamlarımızca ve İran tarafı ile koordinasyon içinde, kontrollü ve kesintisiz şekilde devam etmektedir. Ticaret Bakanlığımızın ilgili gümrük birimleri ile yapılan değerlendirmelerde; gümrük kapılarında ihtiyaç duyulması halinde alınabilecek ilave tedbirler ve eylem planları güncellenmektedir. İlgili tüm kamu kurumlarımız arasında koordinasyonun daha da güçlendirilmesi ve sahadaki kapasitenin artırılmasına yönelik hazırlıklar ele alınmaktadır. Bu doğrultuda gerekli tüm hazırlıklar yapılmış, personel takviyesi sağlanmış ve kontrol altyapısı güçlendirilmiştir. Türkiye’nin sınır geçiş hizmetlerinin ve ticaret akışının kesintisiz sürdürülmesi noktasında tüm birimlerimiz teyakkuz halinde görevini sürdürmektedir. Ticaret Bakanlığı olarak, gümrük kapılarımızdaki işleyişi yakından izlemeye; güvenli, düzenli ve hızlı geçişlerin sağlanması amacıyla ilgili tüm kurumlarımızla tam koordinasyon içerisinde gerekli tedbirleri almaya kararlılıkla devam etmekteyiz.

TBMM’de “Mutlak Butlan” gerilimi: CHP’den sıralara vurarak protesto
TBMM’de “Mutlak Butlan” gerilimi: CHP’den sıralara vurarak protesto
İçeriği Görüntüle

Muhabir: Ahmet Çağatay Bayraktar