BES-AR tarafından yapılan gıda madde fiyatları araştırmasına göre, dört kişilik bir memur ailesinin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık harcama tutarı (açlık sınırı) Ocak 2026 itibarıyla 40 bin 294 TL olarak hesaplandı. Sağlıklı beslenmenin günlük maliyeti ise bin 343 lirayı aşmış durumda.
Araştırma sonuçlarına göre temel yaşam maliyetleri şu şekilde gerçekleşti:
Yoksulluk Sınırı: 98.864 TL (Gıda, konut, ulaşım, eğitim ve sağlık dahil toplam harcama)
Bekar Bir Çalışanın Yaşam Maliyeti: 65.038 TL
Açlık Sınırı: 40.294 TL
Asgari Ücret (2026): 28.075 TL
Asgari Ücretli Sadece "Karnını Doyurmaya" Çalışıyor
Raporda, 28 bin 75 lira olan mevcut asgari ücretin, 40 bin 294 liralık açlık sınırının çok gerisinde kaldığı vurgulandı. Asgari ücretlinin, açlık sınırının %43,52 altında bir gelirle yaşam mücadelesi verdiği ve bu ücretin barınma, giyim veya eğitim gibi zorunlu ihtiyaçları karşılamaktan uzak olduğu belirtildi.
"Memurlar Öğrenci Evi Hayatına Döndü"
BES-AR’ın açıklamasında, özellikle büyükşehirlerdeki kamu emekçilerinin yaşadığı barınma krizine dikkat çekildi. Raporda şu çarpıcı tespitlere yer verildi:
Kamu emekçileri maaşlarının %75 ila %80’ini kira ödemelerine ayırmak zorunda kalıyor.
Yüksek kiralar nedeniyle memurlar, barınma ihtiyacını karşılayabilmek için tıpkı öğrenciler gibi 3 veya 5 kişilik gruplar halinde ortak evlerde yaşamak zorunda kalıyor.
"İnsanca yaşayacak ücret" talebi
Sendika, yaptığı açıklamada ekonomik verilerin kamu emekçileri ve asgari ücretliler için sürdürülebilir olmadığını belirterek; tüm çalışanlar ve emekliler için "insanca yaşayabilecek bir ücret" talebini yineledi.





