ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'deki savaş nedeniyle üniversite kampüslerinde düzenlenen protestolara ilişkin açıklama yaptı. Biden, ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Biden, Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada, "Biz insanları susturduğumuz ve muhalefeti ezdiğimiz otoriter bir ulus değiliz. Ancak kanunsuz bir ülke de değiliz. Biz sivil bir toplumuz. Ve düzen hakim olmalıdır" ifadesini kullandı.

Biden konuşmasında ayrıca, “Bu konuda da açık olmalıyım, Amerika'da hiçbir kampüste antisemitizme ya da Yahudi öğrencilere yönelik şiddet tehditlerine yer olmamalıdır. İster antisemitizm, ister İslamofobi, ister Arap Amerikalılara ya da Filistinli Amerikalılara yönelik ayrımcılık olsun, her türlü nefret söylemine ya da şiddete yer yoktur. Bu kesinlikle yanlıştır, Amerika'da ırkçılığa yer yoktur. Bunların hepsi yanlış ve Amerikan karşıtı. İnsanların derin duyguları ve inançları olduğunu anlıyorum, Amerika'da bunu ifade etme hakkına saygı duyuyor ve bu hakkı koruyoruz ancak bu her şeyin serbest olduğu anlamına gelmiyor. Bunun şiddet olmadan, yıkım olmadan, nefret olmadan ve yasalar çerçevesinde yapılması gerekir" cümlelerine yer verdi.

Biden sözlerini, “Hiç şüpheniz olmasın, Başkan olarak her zaman ifade özgürlüğünü ve hukukun üstünlüğünü savunacağım. Bu benim size, Amerikan halkına karşı sorumluluğum ve Anayasa'ya karşı yükümlülüğümdür" cümleleriyle sonlandırdı.

Konuşmasını tamamladıktan sonra bir muhabirin, 'gösterilerin Ortadoğu'ya ilişkin politikalarını gözden geçirmesine yol açıp açmadığı' sorusuna 'Hayır' yanıtı veren Biden, üniversite kampüslerinde düzeni sağlamak için Ulusal Muhafızları görevlendirmeyi düşünmediğini dile getirdi.

Neler yaşanmıştı?

Columbia Üniversitesinde öğrencilerin başlattığı Gazze protestoları, ABD'de birçok üniversiteye yayılmıştı.

Öğrenciler, Gazze'deki soykırımı destekleyen şirketlere sağladığı mali yatırımlara tepki göstermek için kampüs bahçelerinde oturma eylemine başlamışlardı.

Slovakya Başbakanı silahlı saldırıya uğradı Slovakya Başbakanı silahlı saldırıya uğradı

ABD'den Avustralya'ya, Fransa'dan Mısır'a kadar birçok ülkede binlerce öğrenci, Filistin'le dayanışma amacıyla kendi üniversitelerinde gösteriler başlatmıştı.

Editör: Erva Gün