Dünya genelinde açlık oranı üst üste üçüncü yılda da düşüş kaydederken, sağlıklı gıdaya erişimde yaşanan sorunlar devam ediyor. Uzmanlar, 2,69 milyar kişinin sağlıklı bir beslenme düzeninin maliyetini karşılayamadığına dikkat çekerek meyve, sebze ve süt ürünlerinin fiyatlarının düşürülmesi çağrısında bulundu.
Türkiye’de 3,5 milyon insan sağlıklı beslenmeyi karşılayamıyor
Birleşmiş Milletler bünyesindeki beş kuruluş tarafından hazırlanan yıllık raporda, 2,69 milyar insanın enerji ve besin ihtiyaçlarını yeterli düzeyde karşılayacak bir beslenme düzenine ulaşamadığı belirtildi. Raporda, 2030 yılına kadar küresel sıfır açlık hedefine ulaşılabilmesi için "çok büyük" bir çalışma yürütülmesi gerektiği vurgulandı.
Küresel açlık oranı art arda üçüncü kez gerileyerek 2024’te yüzde 8,1 olan seviyeden yüzde 7,8’e düştü. Raporda, Afrika’da uzun süredir yükseliş gösteren açlık oranının da durma noktasına geldiği kaydedildi.
Buna karşın Gıda ve Tarım Örgütü Başekonomisti Maximo Torero, sağlıklı beslenmenin maliyetini karşılayamayan kişilerin oranının "son derece yüksek" seviyelerde kalmayı sürdürdüğünü ifade etti.
Türkiye’de sağlıklı beslenme imkânına sahip olmayanların oranı yıllar içinde düşüş gösterse de 2025’te nüfusun yüzde 4’ünün, yaklaşık 3,5 milyon kişinin bütçesinin sağlıklı beslenmeye yetmediği belirtildi.
Hükûmetler yanlış gıdaları sübvanse ediyor, obezite oranı artıyor
Hükûmetlerin tarım ve gıda politikalarında et, süt ürünleri, meyve ve sebzeler yerine çoğunlukla tahıl ve nişasta ağırlıklı temel ürünlere destek verdiğini belirten Torero, "Bu, kalori anlamına gelir, ancak beslenme çeşitliliği anlamına gelmez" değerlendirmesinde bulundu.
Torero, sübvanse edilen bu gıdaların tüketiminin obezitenin yanı sıra kanser ve diyabet gibi hastalıkların görülme oranları üzerindeki etkilerine de dikkat çekti.
Rapora katkı sunan BM kuruluşlarından Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, dünya genelinde yetişkinlerde obezite oranı 2012’de yüzde 12,1 iken 2024’te yüzde 16,2’ye çıktı. Türkiye’de ise aynı dönemde bu oran yüzde 15,3’ten yüzde 18,7’ye yükseldi.
Aç insan sayısının en yüksek olduğu kıta Afrika oldu; her 3 kişiden 2’si sağlıklı beslenmeyi karşılayamadı
Afrika’da 2025 yılı itibarıyla nüfusun yüzde 66,6’sı sağlıklı bir beslenme düzeninin maliyetini karşılayamıyor. Bu oranın Asya ve Latin Amerika’da kaydedilen seviyelerin iki katından fazla olduğu belirtildi.
Rapora göre 309 milyon aç insanın yaşadığı Afrika, ilk kez Asya’yı geride bırakarak en fazla aç insanın bulunduğu kıta hâline geldi.
Torero, açlık yaşayan kişi sayısındaki yükselişin büyük ölçüde Afrika’daki hızlı nüfus artışından kaynaklandığını söyledi. Bununla birlikte Torero, kıtada açlık çeken nüfus oranının "yıllardır ilk kez" düşmeye başladığını da ifade etti.





