CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin yetersiz kaldığı gerekçesiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yanıtlaması istemiyle verilen önergede, iş kazaları, iş cinayetleri, denetimler ve iş müfettişi sayısına ilişkin sorular yöneltildi.

İlgezdi, “Denetimsizlik ve cezasızlık politikaları emekçilerimizin canına mal oluyor” diyerek iş sağlığı ve güvenliği alanındaki sorunların yapısal hale geldiğini savundu.

“Alihan Kuriş suç örgütü” soruşturmasında yeni gelişme: 32 kişi tutuklandı
“Alihan Kuriş suç örgütü” soruşturmasında yeni gelişme: 32 kişi tutuklandı
İçeriği Görüntüle

“İş cinayetleri sistemin yarattığı yapısal bir kriz”

İlgezdi, her yıl yüzlerce emekçinin hayatını kaybettiğini belirterek bu durumun münferit olaylarla açıklanamayacağını ifade etti.

Denetimsizlik, güvencesiz çalışma koşulları ve taşeronlaşmanın derinleşmesinin iş cinayetlerinde etkili olduğunu söyleyen İlgezdi, çalışanların can güvenliğinin sağlanmasının devletin temel sorumluluklarından biri olduğunu vurguladı.

“İş müfettişi kadroları acilen artırılmalı”

CHP'li İlgezdi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde sahada görev yapan iş müfettişi sayısının, Türkiye genelindeki faal işyeri ve sigortalı çalışan sayısı karşısında yetersiz kaldığını savundu.

Yetersiz denetim nedeniyle bazı işyerlerindeki mevzuata aykırılıkların göz ardı edildiğini belirten İlgezdi, faaliyetleri durdurulan işletmelerin dahi denetim eksikliğinden yararlanarak üretime devam edebildiğini öne sürdü.

İlgezdi, iş müfettişi kadrolarının ve saha denetimlerinin artırılması gerektiğini söyledi.

Kayıt dışı ve göçmen işçiler de gündemde

İlgezdi, kayıt dışı çalışanların ve göçmen işçilerin iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinden yeterince yararlanamadığını savundu.

“Merdiven altı” olarak nitelendirdiği işletmelere yönelik periyodik saha denetimlerinin yapılmamasının ihlalleri artırdığını belirten İlgezdi, iş cinayetlerinin ardından ihmali bulunan kamu görevlileri hakkında etkin soruşturmalar yürütülmemesinin de cezasızlık algısını güçlendirdiğini ifade etti.

“Sorumlular yargı önünde hesap vermeli”

İş cinayetlerinin önlenmesi için somut adımlar atılması gerektiğini belirten İlgezdi, gerekli önlemleri almayan ve denetimleri aksatan anlayışa karşı mücadele edeceklerini söyledi.

İlgezdi, iş cinayetlerinin arkasındaki idari ihmallerin ortaya çıkarılması, sorumluların yargı önünde hesap vermesi ve emekçilerin can güvenliğinin sağlanması için konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

Bakan Işıkhan'a hangi sorular yöneltildi?

Gamze Akkuş İlgezdi’nin önergesinde yer alan sorular şöyle:

“Son 5 yıl içerisinde Türkiye genelinde meydana gelen ölümlü ve ağır yaralanmalı iş kazalarının illere ve sektörlere (maden, inşaat, sanayi vb.) göre dağılımı nasıldır? Son 5 yılda iş cinayetlerinde hayatını kaybeden veya kalıcı engellilik yaşayan toplam işçi sayısı kaçtır? Bu vakalarda yaşamını yitirenlerin kaçı kayıt dışı olarak çalıştırılmaktaydı?

Son bir yıl içinde iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına aykırılık tespit edilen işletmelere uygulanan idari para cezası, faaliyet durdurma ve kapatma kararlarının sayısı nedir? Faaliyeti durdurulduğu halde üretime devam ettiği tespit edilen kaç işletme bulunmaktadır?

Bakanlığınıza bağlı olarak sahada aktif görev yapan İş Müfettişi sayısı kaçtır? Mevcut müfettiş sayısının, Türkiye genelindeki toplam faal işyeri ve sigortalı çalışan sayısı dikkate alındığında denetim ihtiyacını karşılama oranı nedir?”

Kaynak: Haber merkezi