Manisa'da otomobil 3 araca çarptı, 10 kişi yaralandı Manisa'da otomobil 3 araca çarptı, 10 kişi yaralandı

A2-5ATİLA GÜVENÇ - Türk Tiyatrosunun uluslararası boyuttaki en önemli oyun yazarlarından biri olan Tuncer Cücenoğlu’nun bir çok dile de çevrilmiş oyunlarından 3'ü Azerbaycan'da aynı anda seyirciyle buluşmaya başladı. Azerbaycan Bakü Müzik Tiyatrosu’nda “Kadınım” adı ile sahnelenmeye başlayan “Matruşka”, Qazax Devlet Dram Tiyatrosu’nda “Dosya” ve Sumqayıt Devlet Dram Tiyatrosu’nda ise “Çığ” adlı oyunları Azerbaycan’da art arda prömiyer yaptı. Büyük beğeni toplayan oyunların biletleri günler öncesinden tükendi.
Tuncer Cücenoğlu, bir çok dile çevrilen Çığ oyununda; bir doğa olayı olan çığın etkisiyle küçük bir köydeki insanların korku içindeki adeta işkenceye dönüşen yaşamlarını anlatıyor. Oyun, çığ nedeniyle yaratılmış baskıcı bir yönetimin, insanlık dışı eylemleri gerçekleştirdiğini gösterirken, genel anlamda toplumsal yaşamda suskun kaldıkça sıranın herkese gelebileceğini oldukça bir dramatik ortamda sergiliyor.
Matruşka oyunu, Kadınım adı ile Bakü Müzik Tiyatrosunda; geçmişten günümüze dek ağırlığını hiç kaybetmemiş olan kadın-erkek ilişkisinde dürüst-içtenlikli olamayan tavrın ortaya çıkardığı çelişkilerin mizahi anlatımı olarak sahneleniyor.
Dosya adlı oyun, Qazax Devlet Dram Tiyatrosu’nda tiyatroseverlerle buluşurken; toplumsal bir yara olan yolsuzluklarla değiniyor. Devleti zarardan kurtarmak isteyen dürüst bir kişinin, düzenle bütünleşmiş kişilerin çıkarlarına ters düşünce ‘sakıncalı’ ilan edilmesini anlatıyor.
A3-3Bu yıl 2024’te 16 ülkede 35 oyunu sahnelenen Cücenoğlu’nun provadaki oyunlarının da eklenmesi ile yıl sonuna kadar yurt dışında oynayan oyun sayısının 40’ı geçeceği sanatçımız, ülkelerle aramızdaki dostluğu geliştirmeye de devam ediyor oyunlarıyla.
Tuncer Cücenoğlu oyunları Türk tiyatrosunu dünyaya taşımaya devam ederken Azerbaycan'da 3 oyunu aynı anda sahnelenmesine devam edierken sıradaki bir diğer oyununun Uruguay'da oynanması da var.
A4-3 Tuncer Cücenoğlu üzerine 
Oyunları bir çok dile çevrilen ve bir çok ülkede oynanan Tuncer Cücenoğlu mizah öyküleri ile başladığı yazarlık yaşamında sahne oyunlarının yanı sıra radyo oyunları ve  film senaryosuna kadar geniş bir yelpazede yer almıştı. 
Toplumcu gerçekçi bir oyun yazarı olarak kendini tanımlamış olan Tuncer Cücenoğlu'nun yazdıkları; İngilizce, Rusca, Almanca, Fransızca, İspanyolca,Yunanca, Bulgarca, Makedonca,İsveçce,Çince,Japonca,Romance, Azerice, Gürcüce, Urduca, Tatarca, Lehçe, Başkurtca,Çavuşca, Sırpca, Arapça, Farsça, Ukraynaca, Litvanca dillerine çevrilmiş. Oyunlarında ele aldığı konuların evrensel nitelikleri, karakterleri ve öyküleriyle bir çok ülke tiyatrolarının ilgi odağı olan yazar, önemli ödüllerin de sahibi.
Oyun yazarlığının yanı sıra öğretim görevlisi, gazete yazarlığı, DT Edebi Kurul Üyeliği gibi tiyatronun her alanında yer almış olan Cücenoğlu, kendisi ile yapılan bir söyleşisinde " Genç yazarlara da şans verilmeli" diyerek tiyatronun gelişmesinde genç düşüncelerin önemine de değinmişti.

Editör: Atila Güvenç