Türkiye'ye ziyarette bulunan Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Steinmeier, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Beştepe'de resmi törenle karşıladı. İki lider, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: 

Turizm alanındaki işbirliğimizde her geçen gün gelişmektedir. 2023’te Almanya’dan 6 milyona aşkın turisti ülkemizde ağırladık. Avrupa ile birlikte Almanya’da yükselen yabancı karşıtı, İslam karşıtı, aşırı sağcı ve ırkçı örgütlere ilişkin endişelerimiz giderek artıyor. Gazze’de 200 gündür yaşanan benzeri görünmemiş zulmün son bulması çağrımızı tekrarladım. Netanyahu hükümeti sırf siyasi ömrünü uzatmak adına kendi vatandaşları dahil tüm bölgemizin güvenliğini tehlikeye atıyor.

50 milyar doları bulan ikili ticaret hacmimizi, dengeli biçimde 60 milyar dolar seviyesine ulaştırmayı hedefliyoruz. Savunma sanayinde karşılaştığımız kısıtlamaları artık gündemimizden tamamen çıkartalım istiyoruz. Türkiye ve Almanya'nın bilhassa savunma alanında engelleri değil, bundan sonra ortak üretim projelerini konuşacağını ümit ediyoruz. Terörle mücadele hususunda Alman makamlarından daha fazla destek ve dayanışma beklediğimizi ifade ettik.

Steinmeier'ın açıklamaları ise şöyle: 

Benim için diplomatik ilişkilerimizin başlamasının 100’üncü yıl dönümünde Türkiye’ye gelmek çok önemliydi. Almanya olarak depremzedeleri unutmayacağız ve desteklemeye devam edeceğiz. Ekonomik ilişkilerimiz, daha da geliştirmek zorundayız; yasal güvelik ve hukuk devleti ilkeleri bunun için çok önemli. Türkiyeye dinamik demokratik ve Avrupaya yönelen bir gelişme diliyorum. İlişkilerimizin sürmesini arzu ediyorum. Dünyada yaşanan gelişmeler hepimizi endişelendiriyor. Özgüvenli yeni ülkeler ortaya çıkıyor. Türkiye ile Almanya tek ortaklar değil ve biz özellikle iki ülke birbirimizden vazgeçmeyiz. Birbirimize ihtiyacımız var özellikle NATO'da. Ortak çıkarlarımızı ortaya çıkarıp ortak çalışmalıyız.

BBP Genel Başkanı Destici'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Özel'i kabulüne ilişkin açıklama: BBP Genel Başkanı Destici'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Özel'i kabulüne ilişkin açıklama:

Kıbrıs konusunu da ele aldık Rusya-Ukrayna savaşını da. Yeniden yapılanma konferansına sayın Cumhurbaşkanı sizi de bu vesileyle davet ediyorum. Hamas 1200 çocuğu öldürdü. 7 Ekim saldırısı olmasaydı bu savaş olmazdı. Gazze'deki insani durumu düzeltmek zorundayız, savaşın bölgeye yayılmasını engellemek zorundayız

Soru-cevap

Erdoğan'dan DW muhabirinin "İsrail'e karşı sesinizi yükseltiyorsunuz Netanyahu'yu Nazi yöntemleri uygulamakla suçluyorsunuz ama aynı zamanda yoğun ticari ilişkileri ayakta tutuyorsunuz bu çelişkiyi nasıl açıklıyorsunuz? sorusuna yanıt verdi:  

Yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti. Ama şunu bilmenizi istiyorum İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 45 bini buldu. Bu manzarayı alman dostlarımızın görmesi lazım.

Muhabir: Nihal Alp