DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, PKK'nin fesih sürecine ilişkin hazırlanması planlanan yasal düzenlemeye dair değerlendirmelerde bulundu. Doğan, yasa çalışmalarına ilişkin istişarelerin sürdüğünü belirterek, henüz nihai bir metin üzerinde uzlaşma sağlanmadığını söyledi.

"Yasaya ilişkin istişareler devam ediyor"

Hazırlanan düzenlemenin süreç açısından kritik önem taşıdığını ifade eden Doğan, "Yasaya dair istişareler sürüyor. Görüşmeler henüz tamamlanmadı. Yasaya dair farklı yaklaşımlar söz konusu" dedi.

Sürece ilişkin tartışmaların artık hukuki güvenceler ve kurumsal çerçeve üzerinde yoğunlaştığını belirten Doğan, "Bu düzenleme, sürecin devamını sağlayacak bütünlüklü bir yönetim açısından çok kritik öneme sahip. Süreç bugüne kadar en çok hukuki güvenceden yoksundu" ifadelerini kullandı.

Yeni Parti’den Irak-Türkiye petrol hattına ilişkin 229 milyon dolarlık kayıp iddiası
Yeni Parti’den Irak-Türkiye petrol hattına ilişkin 229 milyon dolarlık kayıp iddiası
İçeriği Görüntüle

"50 yıllık çatışmayı sonlandırmayı amaçlıyoruz"

Sürecin yalnızca Meclis'te bir yasanın çıkarılması ya da silah bırakanların Türkiye'ye dönüşüyle sınırlı olmadığını söyleyen Doğan, bunun çok daha kapsamlı bir dönüşümü gerektirdiğini dile getirdi.

Doğan, "50 yıllık bir çatışmayı sonlandırmayı amaçlıyoruz. Türkiye'nin demokratikleşmesine katkı sunacak tarihi bir süreçten geçiyoruz. Tarihsel sorumluluğumuzun farkındayız ve tüm siyasi aktörlerin de aynı hassasiyetle hareket etmesini bekliyoruz" dedi.

"En geniş siyasal uzlaşı sağlanmalı"

Hazırlanacak düzenlemenin kapsamlı bir mutabakatla hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Doğan, yasanın dili, kapsamı ve hazırlanış yönteminde uzlaşının belirleyici olacağını söyledi.

Doğan, "Çerçeve yasa, kod yasa ya da kök yasa olarak adlandırılan bu düzenleme, sonraki yasal adımların temelini oluşturacak. Bu nedenle en geniş siyasal uzlaşının sağlanması büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

"Takvim henüz netleşmedi"

Yasal düzenlemenin Meclis gündemine ne zaman geleceğine ilişkin soruyu da yanıtlayan Doğan, takvimin henüz netleşmediğini belirtti.

Meclis çalışmalarının 6 Ağustos'a kadar uzatıldığını hatırlatan Doğan, şöyle konuştu:

"Şu an yasanın ne zaman komisyona geleceğini bilmiyoruz. Hangi gün çıkacağını bilmiyoruz. Takvimle ilgili tabii ki bu çalışmaların tamamlanmasını bekliyoruz. Henüz bu çalışmalar tamamlanmadı. Takvimle ilgili de en kısa sürede Meclis Başkanlığı'nın gerekli açıklamayı yapmasını bekliyoruz. Meclis çalışmaları 6 Ağustos’a kadar uzatıldı. Dolayısıyla önümüzdeki günler, saatler, kritik günler ve saatler.

Türkiye tarihsel bir dönemden geçiyor. Bu tarihsel dönemin ruhuna uygun, yaraşır, yakışır bir yasa dönemiyle kapatmayı temenni ediyoruz DEM Parti olarak. İstiyoruz ki bu tarihi yasa Meclis’ten çıksın, Kürt sorununun çözümü ve Türkiye’nin demokratikleşmesi için bir başlangıç olsun. Tarihi bir kapı, tarihi bir eşik. İstiyoruz bu tarihi eşik başarılı sonuçlansın."

Kaynak: Haber merkezi