Denizli, yeni güne sabah saat 09.21'de meydana gelen şiddetli bir sarsıntıyla başladı. Buldan merkezli gerçekleşen ve çevre illerden de hissedilen deprem sonrası AFAD Deprem Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bölgenin sismik risk haritasına ilişkin kritik açıklamalarda bulundu.
Sarsıntı, Buldan ilçesinin kuzeyinde ve yerin yaklaşık 7 kilometre derinliğinde kaydedildi. Depremin ardından yapılan teknik incelemeler, sarsıntının bölge için kritik bir sismik kaynak olan Pamukkale Fay Zonu üzerinde geliştiğini ortaya koydu.
"6.5 büyüklüğüne kadar deprem üretebilir"
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Pamukkale Fay Zonu’nun toplamda 50 kilometre uzunluğa sahip diri bir fay hattı olduğunu ve 5 ayrı segmentten oluştuğunu belirtti. Sözbilir, bu segmentlerin her birinin 7 ile 12 kilometre arasında değişen uzunluklara sahip olması nedeniyle, bölgenin 6 ile 6.5 büyüklüğünde depremler üretme kapasitesine sahip olduğunu vurguladı.
Depremin oluş biçimine dair teknik detayları paylaşan Sözbilir, odak mekanizması çözümüne göre sarsıntının "sol yanal doğrultu atımlı oblik normal fay" karakterinde olduğunu açıkladı. Uzman, Pamukkale Fay Zonu'nun birbirine paralel kısa fay parçalarından oluşması nedeniyle, bölgede büyüklüğü 4'e kadar ulaşabilecek artçı sarsıntıların yaşanabileceğini ifade etti.Prof. Dr. Hasan Sözbilir: "Pamukkale Fay Zonu, Denizli için önemli bir sismik kaynak konumundadır. Mevcut yapı nedeniyle artçı depremler gelişebilir ancak halkın panik yapmasını gerektirecek bir durum olduğunu düşünmüyoruz."


